Carrièreadvies van Jeroen Mustert

Gepubliceerd op: 22 jun 2020

Het moet de kroon op zijn indrukwekkende carrière worden: als CEO van HG het bedrijf verder professionaliseren en nationaal en internationaal enorm laten groeien. Het eerste jaar was echter pittig. “Ik was die kerel die in zijn eentje in de woestijn stond te roepen. Daar ben ik niet bang voor, maar ik vind het in zo’n woestijn interessanter met anderen erbij.” Inmiddels staat de fundering als een huis en is Jeroen Mustert vastberaden met HG Europa te veroveren. 

 

Hij had het allemaal al een keer voorbij zien komen in zijn carrière. Het enige wat nog ontbrak was “de echte nummer 1 van een bedrijf zijn”, glimlacht Jeroen. Eind 2018 peilde HG hem na zes jaar bij Wessanen om CEO te worden. Een interessante propositie, niet in het minst omdat er bij Wessanen geen volgende stap meer was. Dat HG Private Equity-owned is, was de tweede ‘bonus’: ook dat had hij nog niet eerder meegemaakt. Tot slot stelde Jeroen zichzelf de vraag die hij zichzelf bij elke nieuwe opportunity stelt: ‘Kan ik er een nóg groter en mooier succes van maken?’ Toen ook die vraag bevestigend beantwoord werd, was de keuze snel gemaakt: Jeroen werd de nieuwe CEO van HG.

De kers op de taart van een imposante carrière. Naast Wessanen, werkte Jeroen eerder voor Unilever, Kraft, RJ Reynolds, Coca Cola en Reckitt Benckiser. Een zorgvuldig uitgestippelde carrière waarbij zijn blik altijd op het doel gericht bleef. “Eerst was het doel om voor mijn veertigste General Manager van een FMCG-speler te worden. Toen dat gelukt was, formuleerde ik een nieuw doel. Ik wist altijd haarfijn waar ik naartoe onderweg was, zelfs als ik af en toe een bochtje moest nemen om er te komen. Elke stap lag in het verlengde van het carrièrepad dat ik voor mezelf uitgestippeld had.”

Door het plafond breken
En toen was hij dus CEO van HG. Zijn opdracht was helder: het merk harder te laten groeien door verder te professionaliseren, te digitaliseren en daarmee zowel in Nederland als in Europa binnen afzienbare tijd terrein winnen. “HG zette de afgelopen 25 jaar een ijzersterk merk met een unieke propositie neer. Tegelijkertijd zat de organisatie vorig jaar duidelijk tegen het plafond aan. Om daar doorheen te breken moesten de organisatie, het team en de strategie herijkt worden. Zo ontbrak het bijvoorbeeld aan een professionele accountmanagement- en category managementstrategie. Ook was er niet echt sprake van een marketing- en merkvisie. On top of it was er ook geen commerciële go-to market strategie voor de internationale markten, waardoor expansie in het buitenland uitbleef.” Jeroen deed wat een CEO moet doen: hij bouwde een strategie waarmee HG zowel in binnen- als in buitenland flink kan groeien en paste de organisatie en het team daarop aan.

Het bleek een gouden greep. Met een volledig nieuw team – waaronder een nieuwe Sales Director voor de Benelux en een voor de internationale markten, nieuwe sales directeuren in onder meer Duitsland, België, de UK en Frankrijk, een nieuwe Marketing Director en een geheel nieuwe Trade Marketing afdeling werd HG in een sneltreinvaart commercieel naar een hoger niveau getild. De eerste helft van 2019 boekte het bedrijf een groei van twee procent, gevolgd door zeven procent in de tweede helft van het jaar. Op dit moment noteert HG een groei van 12%, en Jeroen denkt het jaar af te sluiten met maar liefst 20%. Een veelbelovende prognose. “Het fundament ligt er, nu is het tijd om door te bouwen. Komend jaar willen we in alle landen tussen de tien en twintig procent groeien. Over vijf jaar moeten we minimaal verdubbeld zijn – door autonome groei, maar ook door acquisities en een intensieve digitaliseringsslag. Dan zijn we echt goed op weg naar ons doel: onbetwiste marktleider op ons gebied zijn in Europa – en misschien zelfs daarbuiten.”

‘Hoe hoog Michael Jordan de lat legt, bevalt me wel’

CV Jeroen Mustert

2019 – nu
CEO, HG

2013 – 2019
General Manager, Wessanen Benelux & Duitsland en lid van Executive Leadership Team, Wessanen

2011 – 2012
General Manager, Reckitt Benckiser Nederland

2006 – 2011
General Manager, Reckitt Benckiser Thailand, Filipijnen en Indochina

2003 – 2006
Global Trade Marketing Director, Reckitt Benckiser HQ

2001 – 2003
Marketing Director, Coca-Cola Company Nordics

1997 – 2001
Marketing posities, Coca-Cola Company Midden-Oosten

Cultuur vanuit leiderschap
Naast een professionaliseringsslag in commercie, finance, HR en operations, stuurt Jeroen ook aan op een cultuurverandering. Die van een winnende fast-moving cultuur, waarin ondernemerschap, teamwork, ownership en resultaatgerichtheid een sleutelrol spelen. Jeroen is ervan overtuigd dat een sterke bedrijfscultuur zich vertaalt in goede bedrijfsresultaten. “Reckitt Benckiser was in dat opzicht de belangrijkste leerschool. In die tijd bestond er nog niet zoiets als een uitgedacht cultuurprogramma. Bij Reckitt Benckiser leerde ik dat cultuur in essentie een top-down gedreven concept is, dat door de bovenste laag van de organisatie wordt bepaald en uitgedragen. Het resultaat van een bepaalde leiderschapsstijl, dus. De CEO van Reckitt Benckiser had heel duidelijk voor ogen hoe het bedrijf gerund moest worden, en zocht simpelweg naar mensen die daar goed bij pasten. Qua persoonlijkheid zaten die mensen niet per se op dezelfde golflengte, maar als het ging om de visie waar het bedrijf naartoe moest en hoe daar te komen, zaten ze volledig op één lijn. Iedereen die binnenkwam moest binnen die visie en cultuur passen, dan kan je meters maken. Ik merk dat ik in mijn bedrijfsvoering dezelfde aanpak hanteer. We zijn op dit moment bezig met een leiderschapsprogramma waarin we duidelijk definiëren wie we zijn, waar we naartoe willen en met welke organisatiedynamiek we daar willen komen. Daarna is het aan het management en de laag eronder om dat organisch naar de rest van het bedrijf uit te dragen. Hoe wij leidinggeven en ons gedragen, bepaalt de bedrijfscultuur van de organisatie.”

Investeringsmaatschappij met lange termijn vizier
Waarin is HG anders dan de bedrijven waar hij hiervoor werkte? “Dat je bij HG écht impact kunt maken en dat er heel veel mogelijk is, aldus Jeroen. Of het nou om een overname, een nieuw product, een nieuw kanaal of een andere opportunity gaat: als zich een interessante kans voordoet, grijpen ze hem bij HG graag.” Het is een van de voordelen van werken voor een ondernemend bedrijf dat in handen is van investeerders. Bij HG hoef je geen toestemming te vragen aan een hoeveelheid aan managementlagen en een groep aandeelhouders, waardoor het ellenlang kan duren voordat een beslissing genomen is. “Als ik een idee heb, hoef ik van slechts twee mensen akkoord krijgen – that’s it. Vaak is het in een paar minuten gebeurd. Het Belgische Cobepa is geen hardcore PE-bedrijf, maar een investeringsmaatschappij met een expliciete langetermijnvisie. Daardoor kan ik een klus aangaan en afmaken, zonder dat er na drie jaar een tikkende tijdbom afgaat. Dat is heel fijn werken.”

Elk jaar rond kerst kijkt hij terug op het aflopende jaar. Daarbij stelt hij zichzelf steevast drie vragen: ‘Heb ik succes gehad?’, ‘Heb ik geleerd?’ en ‘Heb ik lol gehad?’ “Als ik die drie vragen elk volmondig met ‘ja’ kan beantwoorden, weet ik dat ik nog op de goede plek zit. Een carrière wordt gedreven door jezelf, en wat je zoekt in het leven. Voor mij zijn deze drie principes het belangrijkste.”

Michael Jordan’s last dance (én die van Jeroen)
Of hij terugkijkend ergens spijt van heeft? Jeroen zelf niet. Zijn zoons wel: die nemen hem nog altijd kwalijk dat hij ooit een baan als Global Marketing Director van het Michael Jordan merk bij Nike in Amerika afsloeg. Want: wederom een marketingjob, en daardoor minder kans op een steile leercurve. Hij keek desondanks met veel genoegen naar de gelauwerde Netflix-serie The Last Dance. En met een vleugje herkenning, dat ook. “Hoe hoog Michael Jordan de lat legt, bevalt me wel. Zijn kracht om in alles een uitdaging te zoeken om altijd een stap hoger te komen of beter te worden, dat herken ik. En als er geen uitdaging is, er dan maar een verzinnen. Prachtig.”

Toch komt het einde langzaam maar zeker in zicht. Want dat dit zijn laatste klus is, staat vast. Zijn vrouw maakt in rap tempo carrière bij Alpro Danone. Hierna is het tijd om haar groeipad leidend te maken. Voor Jeroen betekent dat: tijd om eindelijk het golfen weer op te pakken. Het is een van zijn grootste passies waar hij de afgelopen jaren niet aan toegekomen is. Zoals in alles zoekt hij ook hier een uitdaging. “De oudste winnaar van de British Open worden, dat lijkt me wel wat. Of de nieuwe Tiger Woods.” Van een lage lat heeft Jeroen nou eenmaal nog nooit gehoord.

Vijf carrièretips van Jeroen Mustert, CEO bij HG

Advies 1: Wijk niet (te veel) van je beoogde carrièrepad af
Ik kom heel vaak CVs tegen van mensen die op een gegeven moment van hun pad afgeweken zijn. Na zo’n ‘misstap’ terugkomen op je oorspronkelijke pad is verdomde moeilijk. Je carrièrepad af en toe bijstellen is prima, maar doe daarin vooral niet te veel concessies.

Advies 2: Een tikkeltje egoïstisch zijn is juist goed
Daarop voortbordurend: niemand kent je zo goed als jij jezelf kent, en daardoor weet je zelf het beste wat je wel en niet wil. Laat je vooral niet in een rol sturen waarin andere mensen je graag zien. Zorg goed voor jezelf, en maak vooral niet te veel compromissen. Dat klinkt egoïstisch en dat is het ook, maar daar is in dit geval weinig mis mee.

Advies 3: Van een gevestigde corporate naar ondernemende MKB is een mooi pad
Mij heeft het enorm geholpen om te starten bij een grote, gevestigde corporate – een ideale plek om de fijne kneepjes van het vak te leren. De theorie, dus. Vanaf daar is het een mooie en logische stap naar het MKB, waar je alle opgedane kennis in de praktijk kunt toepassen. En waar doorgaans meer ruimte is voor entrepreneurship en je bijna per definitie meer impact kunt maken.

Advies 4: Zoek altijd en overal een mentor
Weinig dingen zijn zo waardevol als mensen om je heen hebben die ergens heel goed in zijn. Ik zocht in mijn carrière altijd naar mensen waar ik tegenop keek, aan wie ik me probeerde te spiegelen en waarvan ik veel kon leren. Als je zo iemand gevonden hebt, vraag haar of hem dan of jullie af en toe kunnen sparren en of zij/hij je op bepaalde vlakken kan begeleiden, zij het op de achtergrond.

Advies 5: Met talent en visie kun je ver komen, maar nooit zonder hard te werken
Als mijn vader me iets leerde, is dat je hard moet werken om je doelen te bereiken. Dat probeer ik mijn twee zoons ook mee te geven. Talent en intelligentie helpen absoluut, maar zonder hard werken kom je er niet.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.