Carrièreadvies – switchen van e-commerce naar de zorgsector

Gepubliceerd op: 13 feb 2020
Advies 1: Blijf open staan om van anderen te leren

“De echte universiteit begint pas bij je eerste job,” vindt Dick. “eBay is mijn universiteit geweest, omdat ik daar de werking van platforms heb geleerd. Dat had ik nooit uit de collegeboeken kunnen halen. Je hele leven – vanaf de lagere en de middelbare school tot aan de universiteit en werk aan toe – is gericht op specialisatie. Je scope wordt steeds kleiner. En op een gegeven moment denk je dan: ‘ik weet het nu wel.’ Vanaf dat moment houd je op met leren.” Wie ver wil komen in het leven, moet zelf actief een breed perspectief opzoeken.

Advies 2: Ontdek je eigen kracht

Toch is er een duidelijke rode lijn te zien in Dick’s CV: hij is gespecialiseerd in online platforms. “Natuurlijk heb ik veel ervaring opgedaan binnen classifieds,” zegt hij daar zelf over, “maar werkgevers zoals eBay en Naspers zijn zich ervan bewust dat iedereen na pakweg anderhalf jaar in dezelfde baan zijn eagerness kwijtraakt. Het zijn high-paced environments die je altijd aan de top van je kunnen willen hebben. Daarom bieden zij je de kans om naar links, rechts, boven of onder te bewegen, zodat je eager blijft.” Maar met een afwachtende houding kom je nergens; je moet zelf het initiatief nemen om te blijven leren. “Maak gebruik van de ruimte die je krijgt om uit te zoeken wat jouw kracht is.”

Advies 3: Weet wat voor jou belangrijk is

“Die noodzaak tot continue verbreding gaat op tot een bepaald niveau in je carrière,” zegt Dick, “maar als je op een gegeven moment mid-dertig richting veertig bent, dan weet je wel waar je krachten liggen, en waar niet.” Voor hem brak dat moment aan toen zijn werkgever Naspers besloot om het team dat hij leidde naar Berlijn te verhuizen. Hij maakte de balans van zijn leven op en besloot om met zijn vrouw en drie kinderen in Loenen aan de Vecht te blijven wonen. “Ik heb nog interim-klussen voor Naspers gedaan terwijl ik nadacht over wat mijn forte is. Is dat door mijn expertise in te zetten bij een organisatie als Naspers, of gedij ik beter in een iets kleinere organisatie die behoefte heeft aan mijn kennis, voor een kleinschaligere oplossing binnen een industrie die hier nog niet aan gewend is? Dat tweede trok mij meer, maar het heeft wel twee jaar geduurd voor ik ZorgDomein vond.”

“Je moet actief een breed perspectief opzoeken. Die verantwoordelijkheid ligt bij jezelf.”

Dick Gorris CEO – ZorgDomein

Advies 4: Neem de verantwoordelijkheid die bij je positie hoort

ZorgDomein nam Dick aan om een verandering van signatuur te realiseren. Andersom kon Dick ook veel bij ZorgDomein leren. “Toen ik voor het eerst naar de metrics van het platform keek, viel ik bijna van mijn stoel van het volume. Je zit hier bedrijfstechnisch gezien op een gouden ei, maar mijn collega’s hebben me rap uitgelegd dat dat niet betekent dat je daar puur vanuit potentiële verdiensten naar kan kijken. Kijk, de zorg is wereldwijd de allergrootste sector, en alleen in Nederland gaat daar al negentig miljard in om. En ja, er wordt door verschillende partijen gruwelijk veel geld aan verdiend en uitgegeven. Maar daar zijn wij er niet één van. Wij zijn een gezond bedrijf met een hele duidelijke missie: ‘Vind zorg die past.’ Dat betekent dat wij zorgen dat healthcare bekostigd kan blijven in Nederland middels digitalisering van vraag en aanbod én het empoweren van de vraagzijde daarvan.” Dat was voor Dick geen nieuwe manier van bedrijfsvoering – maar door de complexiteit en vele stakeholders van de zorg gaf het wel meer dimensie. “Door vergrijzing en bevolkingsgroei stijgt de zorgvraag, terwijl er minder toestroom aan medisch personeel is op alle niveaus. Hoe ga je dat balanceren? Wij zijn totaal niet bezig met wat onze take-rate in de zorg is of hoe we dat optimaal kunnen monetizen. We hebben dan ook een hele gematigde prijsstelling die absoluut te verantwoorden is.”

CV Dick Gorris

2016 – 2020
CCO / CEO, ZorgDomein

2016 – 2016
Consultant a.i. OLX, Naspers

2015 – 2016
CMO a.i. Mascus

2013 – 2014
CEO Classifieds CEE & COO Classifieds Europe, Naspers

2011 – 2012
Managing Director, inMotiv

2007 – 2011
Head of Business Marktplaats Automotive, eBay

2005 – 2007
Marketing Manager Speurders.nl, TMG

2002 – 2005
Commercial Executive, autokopen.nl

1998 – 2002
Eigen bedrijf, Gorris Beheer

1999
Afgestudeerd, UVA, Communicatie

ZorgDomein verbindt een twaalftal zorgindustrieën met verwijzers. Zowel aan de kant van de aanbieders als de verwijzers is de penetratiegraad bijzonder hoog. Op deelgebieden zoals bijvoorbeeld GGZ, VV&T of diagnostiek – dus verticaal – zijn er wel een aantal sterke concurrenten, maar horizontaal is ZorgDomein de enige aanbieder op schaal. Dick: “Die positie komt met verantwoordelijkheden. Als je bijvoorbeeld een hotelboekingsplatform bent, dan is het enige doel om meer boekingen te genereren. Je pricing en take-rate van de markt moeten zo zijn, dat het voor elk hotel nèt voordeliger uitpakt om zich wel bij jou aan te sluiten. Dat kan in de zorg niet. Wij zijn niet bezig om bedden te vullen, maar geven zorginstellingen een gaspedaal én een rem om voor hun verschillende specialisaties de instroom te reguleren. Ons platform wordt bijvoorbeeld ingezet om teleconsulten te promoten of verwijzingen naar optometristen te bedienen in plaats van direct naar de tweede lijn. Dat kan zowel patiënten als zorginstellingen veel tijd en kosten besparen.”

Advies 5: Volg het hartritme van je omgeving

Er waren ook elementen die voor Dick lastiger waren om zich eigen te maken, zoals het innovatietempo. “Ik kom uit een fast-paced environment en mijn basishouding is: ‘waarom kan het niet nu?’ Daar kom je in de vrije economie heel ver mee, maar in de zorg loopt het hartritme anders. Daar waar iets in het bedrijfsleven direct wordt opgepakt op het moment dat het winstgevend is, spelen er hier hele andere factoren mee, zoals financieringsstromen, regionale initiatieven en veranderende regelgeving. Pas na een jaar begon dat echt in te zinken. Nu ik daar rekening mee kan houden, voel ik me hier beter dan ooit tevoren.”

Advies 6: Weet waar je het voor doet

In de vier jaar dat Dick bij ZorgDomein werkt, is er veel veranderd. “De belangrijkste verandering die ik had willen zien, is dat het hele zorgveld ziet dat ZorgDomein zoveel verder en dieper gaat dan alleen verwijzen. We zitten in de haarvaten van het systeem en bieden naast verwijzen veel meer oplossingen die voor patiënt en zorgaanbieder een groot verschil maken – van teleconsultatie en diagnostische informatie tot bijvoorbeeld het bereikbaar maken van elektronische patiëntendossiers (EPD’s) en patiënten een betere stem geven. ZorgDomein faciliteert, routeert en optimaliseert jaarlijks meer dan 14 miljoen patiëntbewegingen waarmee de zorg digitaal op de juist plek komt. Voor ruim 6 miljoen unieke patiënten start dit zorgtraject via ZorgDomein. We kunnen dus wel wat betekenen, denk ik dan zo. Het volledige laten begrijpen van de positieve impact hiervan heb ik voor elkaar proberen te krijgen, maar we zijn er nog niet.” Dat besef drijft Dick om door te gaan – in het hartritme van de zorg natuurlijk.

Toch ziet hij ook veel behaalde resultaten waar hij trots op is. “Onze footprint is enorm gegroeid, van een stuk of 220 naar 3.600 betalende zorgaanbieders en inmiddels meer dan 55.000 actieve zorgverleners op ZorgDomein.  We helpen hen door middel van digitalisering met efficiency en het transparant maken van hun zorgaanbod, conform AVG. Ik kan niet eens in geld uitdrukken hoeveel dat waard is. Iedere dag wordt ons platform meer gebruikt. Die groei laat ons iedere dag zien dat wat we doen ertoe doet.”

Advies 7: Zoek mensen op die in je geloven

Tot slot benadrukt Dick dat hoe ver je komt in je carrière niet alleen afhangt van het werk dat je doet. “Je hebt believers in jouw kunnen nodig, en dat gaat veel verder dan performance. Hoe goed je je werk ook doet, als niemand dat voelt, ziet en uitspreekt, dan ben je nergens. Ik heb aan al mijn werkgevers iemand overgehouden waar ik tot aan de dag van vandaag nog weleens mee spar over een biertje of een kop koffie. Zij houden me een spiegel voor, en daarmee gaan er iedere keer weer deuren en nieuwe inzichten voor me open.”

 

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.