Carrièreadvies van Trix van der Vleuten

Gepubliceerd op: 01 nov 2019
Na twaalf jaar bij vooraanstaande bedrijven als FrieslandCampina, Kraft Heinz, Grolsch en PepsiCo, koos Trix van der Vleuten in mei 2019 voor een overstap naar KFC. Daar is ze Chief Marketing Officer voor Noord-Europa. Wij spraken haar over deze overgang en de adviezen die zij heeft voor andere professionals.

 

Advies 1: Zoek uitdagingen

Iedere keer wanneer Trix haar leercurve af voelde vlakken, zocht ze direct naar een nieuwe stap. Zelf zegt ze daarover: “Ik wil altijd op m’n tenen lopen. Als ik ergens te weinig uitdaging heb, voel ik me niet meer op m’n plek.” Als je jezelf voortdurend zo uitdaagt, maak je ook fouten. Volgens Trix helemaal niet erg, sterker nog, juist de bedoeling: “Van m’n fouten heb ik het meest geleerd. Dus laat me m’n hoofd maar een paar keer stoten, daar word ik alleen maar beter van.”

Bij KFC vond Trix precies de uitdaging die ze zocht. “Ik had tot dan toe altijd lokaal gewerkt en wilde de stap zetten naar regionaal. Het mooie aan lokale merken is dat je als marketeer zowel productontwikkeling als merkcampagnes mag doen. Het bijzondere bij KFC is dat we een global brand zijn, maar dat ik toch regionaal alle vrijheid heb. Het moet KFC blijven heten en het KFC-logo is het KFC-logo, maar verder is er weinig wat we niet aan mogen passen. Daarnaast vond ik het, na ruim twaalf jaar FMCG, tijd voor iets nieuws, wilde ik graag een stevige digitale component en sprak het Marketingteam – en ook de mensen daaromheen – me enorm aan. Dat alles kwam als CMO bij KFC prachtig samen.”

Advies 2: Volg je hart

Toch is Trix’ keuze voor KFC er vooral één vanuit haar hart. “Los van alle inhoudelijke argumenten; hoe meer ik over KFC te weten kwam, hoe meer ik wist dat ik daar onderdeel van wilde zijn.” Zo was ze enorm onder de indruk van de aandacht voor het product. De kip is vers en wordt ter plaatse door een echte kok gepaneerd en klaargemaakt. “Maar KFC is zoveel meer dan fried chicken. De teams in de restaurants, de samenwerking met onze franchise partners, het gaat echt over mensen in hun kracht zetten en samen iets moois bereiken.”

Ook de positie in de samenleving maakt KFC tot een mooi bedrijf. Zo zet men zich in voor dierenwelzijn (via het Better Chicken Commitment) en wordt veel aandacht besteed aan het opleiden en ontwikkelen van haar medewerkers – op het hoofdkantoor maar ook in de restaurants. “Die combinatie van maatschappij en merk vind ik prachtig. Voor mij als marketeer biedt werken voor KFC zoveel uitdaging. Dat komt omdat het merk zo groot maar vooral ook zo echt is. Niet voor niets staan creative agencies van over de hele wereld voor ons in de rij. Kijk bijvoorbeeld naar Colonel Sanders. Een selfmade man die op hoge leeftijd, na flinke tegenslagen, besloot zijn passie te volgen en een restaurant te openen waar truckers en miljonairs aan hetzelfde tafeltje van hun eten kunnen genieten. Dat zijn tijdloze thema’s.”

Advies 3: Ken je doelgroep

De eerste acht weken in haar nieuwe baan besteedde Trix in de restaurants. Daar leerde ze het product en de mensen erachter pas echt kennen. “Ik kwam daar rechtstreeks in contact met onze gasten, hoorde wat ze zeiden en zag wat zij zagen.” Met name dat laatste helpt haar nu dagelijks in haar rol als CMO. “Iedereen heeft de mond vol van customer journeys. Die zien er op papier vaak geweldig uit, maar pas in zo’n restaurant begrijp je echt waar het om gaat. Daar zie je hoe onze gasten de producten beleven en hoe ze interpreteren wat wij bedenken. En niet alleen de gasten, ook onze medewerkers in de restaurants en de franchise partners begrijp ik daardoor veel beter.”

CV Trix van der Vleuten

2019 – heden: CMO Northern Europe, KFC

2019 – 2019: Global Brand Creation Senior Manager Male Grooming a.i., Philips

2018 – 2019: Senior Digital Strategist a.i., Isobar

2017 – 2018: Portfolio Manager Local Brands, The Kraft Heinz Company

2017 – 2017: Marketing Manager Food, The Kraft Heinz Company

2016 – 2017: Marketing Manager Honig, The Kraft Heinz Company

2014 – 2016: Brand Leader (Marketing Manager) Campina, FrieslandCampina

2012 – 2014: Senior Brand Manager Campina, FrieslandCampina

2010 – 2012: Grolsch

2006 – 2010: PepsiCo

Advies 4: Wees jezelf

De centrale vraag die Trix zich in iedere rol stelt, is: hoe kan ik het beter maken? Ze richt zich daarbij natuurlijk op het merk, maar kijkt ook veel breder. “Marketing gaat over de hele gastbeleving. Die bepaalt namelijk of iemand terugkomt of ons noemt op Instagram.

“Uitdaging vind je niet in losse taakjes, uitdaging vind je in verantwoordelijkheid. Dus neem ownership.”

Trix van der Vleuten Chief Marketing Officer

Alles wat daar invloed op heeft zie ik als mijn speelveld, dus bijvoorbeeld ook de gerechten op de menukaart of de efficiëntie van de processen in de keuken die de snelheid van de service bepalen.” Ook de organisatie en de mensen die er werken horen daar voor Trix heel nadrukkelijk bij. “KFC is mensenwerk. Alleen als onze mensen optimaal hun werk kunnen doen, zijn wij succesvol. Ik vind het mooi om daaraan bij te dragen, mensen te ontwikkelen en verder te helpen.” Om daarin het verschil te maken moet je volledig jezelf zijn. “De kern – zowel voor een merk als voor een persoon – is om te zorgen dat iedereen weet wat ze aan je hebben. Authenticiteit is daarvoor cruciaal.”

“Marketing gaat in de kern om mensen blij en enthousiast krijgen, je gasten maar ook je collega’s. Maak mensen blij en de sales komen vanzelf.”

Trix van der Vleuten Chief Marketing Officer

“Mensen hebben tegenwoordig zoveel keus, dat overduidelijk moet zijn wat ze van jou mogen verwachten: de allerlekkerste kip, iedere keer weer.” In de Verenigde Staten is KFC een ontzettend sterk merk. Om ook in Noord-Europa op dat niveau te komen, werkt Trix aan een herpositionering, aan een verbeterd productaanbod en aan slim gebruik van nieuwe digitale toepassingen. “Ik ben erg onder de indruk van de campagnes die we in de VS en Engeland hebben gedaan. Het is spannend, gedurfd, uitgesproken en vol zelfvertrouwen. Dat is wie wij zijn en dat gaan we in Noord-Europa nog veel meer laten zien.”

 

Lees meer over KFC

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.