Carrièreadvies van een scale-up-expert

Gepubliceerd op: 03 dec 2019
Veel kandidaten dromen ervan bij te dragen aan het opschalen van een succesvolle start-up. Maar hoe herken je scale-up-potentie? Hoe bereid je je voor op de sprong? Hoe ga je om met eigenzinnige founders? En hoe zorg je voor blijvende impact binnen zo’n dynamische omgeving? Top of Minds besprak dit en meer met scale-up-expert Tjerk van der Lande.
Advies 1: Herken kansen

Tjerk van der Lande werd per augustus 2019 COO bij Dealroom, een succesvolle tech-start-up op het tippingpoint naar scale-up. Dealroom heeft een database met alle start-ups en scale-ups ter wereld. “Wij monitoren de route die deze bedrijven aan de hand van beschikbare data – het businessmodel, het aantal mensen dat er werkt, de achtergrond van de oprichters, het management, wie de investeerders zijn, investeringsrondes, in welk ecosysteem ze acteren, welke technologieën ze gebruiken, en nog honderden andere datapunten. Door al deze data te aggregeren kunnen we analyses uitvoeren en inzicht krijgen.”

Op dit moment zijn vooral veel VC-bedrijven en bekende corporates klanten van Dealroom. Ze gebruiken de inzichten om hun volgende investeringen te bepalen, hun marktpositie in te schatten en te zien welke technologieën in opkomst zijn. Corporates zoals Unilever en Kraft Heinz gebruiken deze data ook om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen bijvoorbeeld FoodTech. Tjerk: “Daarnaast hebben we een hele duidelijke relatie met ecosystemen, geografische gebieden waarin veel start-ups actief zijn. Wij laten in samenwerking met Berlijn bijvoorbeeld zien welke investeerders daar actief zijn en wat er gebeurt op het gebied van start-ups en scale-ups.” Kortom, Dealroom is een onderneming met veel groeikansen – zowel internationaal als naar andere marktsegmenten.

Advies 2: Zorg voor structuur en cultuur

Tjerk koos voor Dealroom vanwege de datagedreven operatie en de fase waarin het bedrijf verkeert: late start-up, early scale-up. “Er moeten een heleboel dingen gebeuren om in die scale-upfase terecht te komen. Dat is de fase die ik ook bij Navads heb ervaren – inclusief de groei van 12 naar 60 mensen en de overname door Uberall – en waar ik nog veel meer over wil leren.”

“Het begint met het vastleggen van je teamstructuur en het concretiseren van je waarden, waarna je met het standaardiseren van je processen voor het aannemen van mensen kunt beginnen.”
Tjerk van der Lande – COO Dealroom

CV Tjerk van der Lande

Aug 2019 – heden
COO, Dealroom

Sep 2018 – jul 2019
Chief of Staff, Uberall

Mei 2017 – sep 2018
CIO, Navads

Aug 2016 – apr 2017
Operations Director, Navads

Feb 2011 – jul 2016
Maps Global Sourcing, TomTom

Dec 2009 – jan 2011
Sales & Operations Manager, Hypercube Trading

Aug 2008 – dec 2010
Operations Manager, Daryl van Wouw

Advies 3: Wees complementair aan de founder

Het kan even wennen zijn wanneer je voor het eerst met de oprichter van een onderneming werkt. Founders zijn vaak extreem optimistisch, opportunistisch, en tot in detail operationeel betrokken. Vanuit enthousiasme en overtuiging kan een typische founder een tender met beide handen aangrijpen, zonder na te gaan of de organisatie de klus wel aankan. Tjerk: “Dat vind ik een heel leuk spanningsveld. Ik zie Yoram Wijngaarde, de oprichter van Dealroom, als een artiest. Hij gaat onderscheidend te werk, vanuit een hele sterke overtuiging, met veel gevoel en passie bij de markt en product. Ik kan hem aanvullen op het organisatorische en operationele vlak. In die dynamiek is het belangrijk om je intuïtie te volgen en soms ook theorie over scale-ups toe te passen. Ik lees veel boeken en artikelen over scale-ups en luister naar podcasts, want daar kom ik altijd wel iets tegen dat bruikbaar is.

Advies 4: Pas theorie pragmatisch toe

Hoewel je veel over scale-ups kunt leren uit boeken en podcasts, is het volgens Tjerk vooral belangrijk om goed op de organisatie te blijven letten. “Toen ik hier kwam, hadden we een groot team van developers. Yoram schakelde als visionair direct met hen, maar product management was nergens belegd. Je kunt dan wel proberen om de hele Lean/Agile-methodiek in één keer op de organisatie te plakken, maar daar help je het team niet mee. Dus ik ben begonnen met het implementeren van de basiselementen – het werken in sprints en het aannemen van een Product Manager. En daarvandaan kan ik het team helpen stapje voor stapje te professionaliseren op een manier die past bij onze cultuur en product.”

Advies 5: Weet waar je aan begint

Wanneer zijn landing bij Dealroom ter sprake komt, moet Tjerk even lachen. Op zijn eerste werkdag stond er geen bureau voor hem klaar. Een scenario dat velen zullen herkennen van de hectiek van start-ups en scale-ups. “Het is een gewetensvraag: wil je bouwen of optimaliseren? Dat is een enorm verschil. Als je voor het eerste kiest, moet je erop voorbereid zijn dat je continu verrast zult worden. Nooit loopt iets zoals je dacht. Vanzelfsprekendheden vallen weg. Maar tegelijkertijd kun je dingen die elders zeeën van tijd kosten in no time gedaan krijgen.” Inmiddels werkt Dealroom met een onboardingspakket en rollen ze voor iedere nieuwe medewerker de spreekwoordelijke rode loper uit. Zo snel kan het gaan.

Advies 6: Blijf kritisch

Doordat een scale-up ontzettend snel groeit, is het belangrijk om kritisch te blijven, ook ten opzichte van je eigen werk. “Het voelt als snijden in eigen vlees,” zegt Tjerk, “maar een jaar nadat je een heel nieuw HR-systeem hebt ingericht, voldoet dat niet meer aan de nieuwe situatie. Daar moet je tegenkunnen door kritisch en objectief te kijken wat beter kan aan wat je toen zelf hebt geïmplementeerd.”

Carriereadvies Tjerk van der Lande Dealroom

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.