Carrièreadvies van Sanne Hermans

Advies 1: Volg je hart

Verleid door spannende advocatenseries besloot Sanne rechten te gaan studeren. Ze groeide op in het pittoreske Den Oever en had geen mensen in haar omgeving die haar een realistisch beeld van de advocatuur konden geven. In Groningen ontdekte ze dat ze het notariaat eigenlijk veel interessanter vond. Sanne vond het ook prettig dat de colleges bij Notarieel Recht kleinschaliger waren dan in de rest van de opleiding. “In een collegezaal met zevenhonderd man voelde ik me vaak een beetje verloren. Zowel de schaal als de inhoud als het toekomstperspectief van Notarieel Recht pasten beter bij mij.”

Advies 2: Voor elk probleem bestaat een oplossing

In 2007 studeerde Sanne af en begon ze als kandidaat-notaris bij Van Doorne in Amsterdam. “Ik heb daar zo veel geleerd – de eerste drie jaar schoot mijn leercurve omhoog, ook in vergelijking met hoe dat ging in de collegebanken.” De belangrijkste les kreeg ze mee van de notaris waar ze voor werkte: voor elk probleem is een oplossing. “Van juristen wordt wel gezegd dat ze denken in wat er wettelijk allemaal niet kan. Maar hij leerde me dat bijna alles kan, als je er maar goed over nadenkt. Dat betekent dat je moet doorvragen naar de diepere motivatie van de cliënt, en creatief met andere oplossingen kunt komen.” Dit is een houding die Sanne de rest van haar carrière wil volhouden.

Advies 3: Blijf de uitdaging opzoeken

Na een aantal jaar merkte Sanne dat de uitdaging en de leercurve begonnen af te nemen. “Het voelde een beetje alsof ik in herhaling viel. Het lag voor de hand dat ik me verder zou gaan specialiseren, maar dit voelde voor mij alsof ik vaker hetzelfde zou moeten doen, met het gevaar dat ik op een gegeven moment alleen nog maar hetzelfde trucje kon uitvoeren.” Van Doorne bood haar de kans een aantal maanden gedetacheerd te werken bij een dochterbedrijf van Achmea. “Het is belangrijk om de uitdaging op te blijven zoeken.”

CV Sanne Hermans

Aug 2017 – nu: Interim Legal Counsel, Hermans Legal

Aug 2019 – nu: Company Lawyer a.i., Leaseplan

Jan 2019 – jul 2019: Interim Legal Counsel, Rockstart

Jan 2018 – dec 2018: Company Lawyer/Governance Advisor a.i., Leaseplan

Aug 2017 – jan 2018: Company Lawyer a.i., Leaseplan

Sep 2014 – jul 2017: Senior Legal Counsel, ABN AMRO

Mei 2008 – sep 2014: Candidate civil-law notary, Van Doorne

Advies 4: Gebruik recruitmentbureaus om je te oriënteren

Sanne vond het niet eenvoudig om zich vanuit haar eerste baan te oriënteren op de rest van de arbeidsmarkt. Ze merkte dat mensen het liever voor zichzelf hielden als zij een vervolgstap buiten Van Doorne overwogen en dat er al over iemands vertrek werd gesproken wanneer diegene zijn LinkedIn-profiel had bijwerkt. “Toch is het belangrijk om je goed te oriënteren als je de stap naar het bedrijfsleven overweegt,” zegt Sanne. “Kwalitatieve recruiters kunnen je daarbij helpen. Zij zijn op de hoogte van wat er speelt in de markt en kunnen je op basis daarvan een objectief beeld geven van je mogelijkheden en adviseren wat er bij jou past.”

Advies 5: Kies de schaal die bij jou past

In 2014 besloot Sanne om de uitdaging buiten het notariaat op te zoeken als Senior Legal Counsel bij ABN AMRO. “Ik moest echt wennen, het was een grote overgang van fee-earner naar fee-burner. Ook de dynamiek van een multinational was wennen – bij ABN AMRO werkten meer mensen dan er woonden in het dorp waar ik ben opgegroeid.” Uiteindelijk gaf die schaal de doorslag voor haar vertrek. “Ik had bij ABN AMRO niet het gevoel dat ik echt iets bijdroeg. In een kleinere organisatie is je impact veel zichtbaarder.”

Advies 6: Sta open voor onverwachte kansen

Toen een oud-studiegenoot haar vroeg of ze iemand kon aanraden voor een interim-klus bij LeasePlan, gaf ze direct aan dit zelf graag te willen doen. “Mijn notariële ondernemingsrechtelijke basis was heel goed voor het werk bij LeasePlan. Het implementeren van fiscale adviezen, begeleiden van juridische herstructureringen, aansturen van advocaten en notarissen, organisatie-breed communiceren omtrent de veranderingen – het was projectmanagement mét juridische inhoud.” De samenwerking met LeasePlan beviel zo goed, dat ze direct aansluitend een tweede interim-klus bij LeasePlan deed. Hier kreeg ze de mogelijkheid om haar leercurve weer steiler te laten stijgen, onder meer doordat zij zich bezighield met de juridische voorbereidingen voor LeasePlans beursgang en verschillende toezichtsrechtelijke en corporate-governance-gerelateerde vraagstukken.

Advies 7: Treed buiten je comfort zone

Na de interim-klus bij een grote corporate was Sanne nieuwsgierig naar haar mogelijkheden buiten de Zuidas, liefst bij een organisatie gericht op maatschappelijke impact. Na een korte zoektocht kreeg ze begin 2019 ze de kans om in te vallen voor een zwangerschapsverlof als Legal Counsel bij Rockstart, een Amsterdamse startup-accelerator. Zowel de dynamiek binnen Rockstart als de inhoud van haar werk brachten haar nieuwe uitdagingen. Zo was ze intensief betrokken bij het opzetten van een nieuw investeringsfonds binnen Rockstart. Hierbij hield ze zich, naast de ondernemingsrechtelijke kant, bezig met de fiscale, toezichtsrechtelijke en compliance-gerelateerde aspecten van dit fonds. Ook was ze betrokken bij de selectie van start-ups waar het fonds mogelijk in ging investeren. “De selectiedagen waarin ik sprak met al deze start-ups behoren tot mijn interessantste en leukste werkdagen tot nu toe.” Wat haar hier vooral aansprak was de direct zichtbare impact van haar werk en de impact die Rockstart, plus de mensen die ze daar heeft leren kennen, wilden maken.

Advies 8: Durf die stap te nemen

Sanne: “Als het niet toevallig op mijn pad gekomen was, had ik het waarschijnlijk nooit aangedurfd om interim te gaan werken. Maar als ik bedenk wat het me tot nu toe heeft gebracht, heb ik geen seconde spijt gehad.”

 

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.