Carrièreadvies van Patrick van der Mijl

Gepubliceerd op: 10 dec 2019

‘Creatiedrift’ zat er bij Patrick van der Mijl al op jonge leeftijd in. Dat hij op 33-jarige jarige leeftijd met Speakap met recht iets gecreëerd heeft, staat vast. Het doel: wereldleider in hun segment worden. Als een van de snelstgroeiende scale-ups van Europa zijn ze aardig op weg. Top of Minds vroeg founder Patrick van der Mijl naar de belangrijkste lessen die hij de afgelopen tien jaar leerde.

Advies 1: Ga altijd voor het beste personeel

Welk interview met Patrick je ook leest, hij memoreert bijna altijd aan de eerste ‘fout’ die hij en co-founder Erwin maakten: het eerste jaar een jong, relatief onervaren team aannemen. “Inderdaad, we gingen voor de goedkoopste optie,” glimlacht hij. “Tien junior developers kregen niet voor elkaar wat twee senior developers moeiteloos hadden gekund. Vandaag de dag is ervaring het belangrijkste speerpunt wanneer we nieuwe mensen aannemen: dat ze alles al een keer gezien en ‘geleefd’ hebben. Trouwens, naast een vergissing, was het achteraf gezien vooral een goedkope manier om een hele wijze les te leren.”

Advies 2: Maak het liefst zo veel mogelijk fouten

Ze gingen er heel ‘bleu’ in, vertelt Patrick. Die onbevangenheid ziet hij juist als een van hun grootste krachten.

“Fouten maken is goed, liefst zo snel mogelijk, want dan leer je er zo veel en snel mogelijk van.”
Patrick van der Mijl – Founder Speakap

CV Patrick van der Mijl

Jan 2011 – heden
Founder, Speakap

Jul 2008 – dec 2010
Real Estate Agent – Broker, De Boer Makelaardij, de actieve makelaar

Advies 3: Je product hoeft nog niet in de markt te staan om het te verkopen

Dit advies moet je in de tijdsgeest van 2011 plaatsen, toen woorden als lean, mean en agile nog geen gemeengoed waren. “Voordat we het in de markt durfden te testen, wilden we dat het product er helemaal stond. Dat zou ik nu anders doen, wetend dat je je product prima kan toetsen op basis van screens of clickable demo’s. Als je de juiste kennis en kunde in huis hebt (zie #1), is lean and mean de ideale aanpak.”

Advies 4: Stuur niet teveel op gut-feeling

Dat fouten maken alleen in de eerste fase mag (moet!), geldt ook voor de motivatie achter beslissingen. “In het begin maakten we die veelal op basis van waar we ons het beste bij voelden – onze gut-feeling, dus. Ook dat is in deze fase eigenlijk geen optie meer: elk besluit dat we nemen moet doordacht en gerechtvaardigd zijn. Goed onderbouwde beslissingen zijn het meest rendabel.”

Advies 5: Sta altijd open voor nieuwe fases en ontwikkelingen

Een mooi bruggetje naar het volgende advies. Speakap bevindt zich in een transitie naar een volledig data-driven organisatie. Daarvoor zijn mensen met de juiste ervaring binnengehaald en implementatie is in volle gang. “Met elke verandering bouw je aan een nieuwe organisatie – elke keer een meer volwassenen versie. Als founder moet je voor elke nieuwe fase openstaan en ervoor waken dat je – vanuit liefde voor je ‘kindje’ – niet een remmende factor in de ontwikkeling bent.”

 

Advies 6: Buitenland is andere tak van sport

Zijn compagnon Erwin woont sinds een jaar in New York om de Amerikaanse tak op te zetten. Voet aan de grond krijgen in een ander land is altijd een uitdaging, en in de VS al helemaal. “In Amerika red je het niet met een copy-paste mentaliteit. In een ander land succesvol zijn, kost nou eenmaal tijd. Neem de tijd om de cultuur te leren kennen en een goed team van lokale mensen om je heen te verzamelen. Geef hen de vrijheid, luister naar ze en leer op die manier de plaatselijke mores.”

Advies 7: Geloof intrinsiek in je product en zorg dat je mensen dat ook doen

Dat ze zelf voor de volle 100 procent in hun product geloofden, was duidelijk. Wie voor Speakap wil werken, moet minstens zo overtuigd zijn. En een lange adem hebben, dat ook. “Werken in een scale-up vreet energie. Je werkt niet gewoon, maar je werkt om iets te láten werken. Ze moeten zin hebben in avontuur, en ook echt in het product geloven. Net als wij toen we begonnen. Niet dat we alleen maar like-minded people in de organisatie willen natuurlijk. Maar dat je via je medewerkers het DNA in de organisatie doorgeeft, is een feit.”

 

Bekijk de vacatures bij Speakap

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.