Carrièreadvies van Nick Stals

Gepubliceerd op: 19 nov 2019
Nick Stals is een ondernemer pur sang. Tijdens zijn studie runde hij een bedrijf waarmee hij feesten organiseerde. Later begon hij Hotelspecials, waar hij nog altijd mede-eigenaar van is, en GiftForYou, dat hij succesvol heeft verkocht aan Wonderbox. Nu werkt hij aan een volgende startup: Yesty. We spraken hem over zijn visie voor Yesty en de inzichten die hij als ondernemer heeft opgedaan.

 

Advies 1: Laat je niet afleiden door tegenslag of succes

Kijkend naar Nicks trackrecord kunnen we niet anders dan concluderen dat hij een bijzonder talent heeft voor ondernemen. Gemiddeld slaagt slechts tien procent van alle startups en toch is het hem al meer dan eens gelukt. Zelf is hij daar bescheiden over: “Of ik er goed in ben, moet toch maar weer blijken. Bij Yesty beginnen we gewoon weer vanaf nul. Ik denk wel dat ik altijd een neusje heb gehad voor wat kan werken, en in Yesty geloof ik ontzettend, dus dat helpt.

CV Nick Stals

Jan 2018 – heden: CEO & Founder, Yesty

Jan 2001 – heden: Founder & Owner, HotelSpecials

Jan 2001 – dec 2009: Managing Director, HotelSpecials

Jan 2005 – heden: Founder & Owner, BungalowSpecials

Jan 2008 – apr 2017: Founder & Owner, GiftFor 2 B.V.

2002 – 2004: Account Manager, Canon

Na wat aandringen gaat Nick toch nog wat dieper in op wat hem een succesvolle ondernemer maakt. “Ik ben een streber, altijd geweest. Ik wil altijd de beste zijn. Voorheen wilde ik altijd winnen, nu ben ik meer bezig met continu beter worden in wat we doen. Ook wendbaarheid is belangrijk. Je doet het zelden in één keer goed. Daarom pas ik mijn ideeën net zo lang aan tot het precies is wat het moet zijn.” Maar volgens Nick is de meest cruciale eigenschap voor een ondernemer doorzettingsvermogen. “Om een startup succesvol te laten zijn, moet je er voor de volle honderd procent voor gaan. Dat betekent dat je, als het even tegenzit, door moet blijven knokken. En misschien nog wel moeilijker: ook als het lekker gaat, mag je voet niet van het gaspedaal.”

Advies 2: Neem risico’s én wees risicomijdend

Na de verkoop van GiftForYou heeft Nick met zijn gezin een reis gemaakt door Australië om daar na te denken over zijn volgende stap. Al snel bleek een nieuwe startup de enige optie. “Ik ben nu eenmaal ondernemer. Ik zou ook niet anders willen. Ik had verschillende ideeën en koos uiteindelijk voor Yesty, omdat ik veel heb met het product, ik de industrie erg goed ken en ik geloof in het concept. Ik geloof dat de gift card markt steeds meer zal digitaliseren.”

Yesty is een tool die kopen, geven en gebruiken van cadeaukaarten zo makkelijk en persoonlijk mogelijk maakt. Waar nu nog veel via plastic kaarten en fysieke winkels gaat, is Yesty digitaal. “Daardoor is het duurzaam, flexibel, overzichtelijk, veilig en leuk. Zo kun je bij ons foto’s en filmpjes aan je cadeaukaart toevoegen en het eenvoudig via Whatsapp versturen. Ook krijgt de ontvanger de mogelijkheid om de kaart te ruilen voor tegoed bij een van onze andere partners. En met aangesloten winkels zoals bijvoorbeeld bol.com, De Bijenkorf, Hema en vtwonen zit er voor iedereen wel wat tussen.” Ook voor bedrijven die toch graag een fysieke cadeaukaart willen geven bieden we een oplossing. Daarbij wordt een combinatie gemaakt van een fysieke kaart, al dan niet in de huisstijl van de klant en de digitale experience en keuze voor de ontvanger. Het platform geeft direct inzicht in hoeveel cadeaukaarten er zijn ingekocht en welke al zijn weggegeven. Zo voorkom je rondslingerende en zoekgeraakte kaarten. En met de uitgebreide personalisatiemogelijkheden geef je je medewerkers of zakenrelaties een hartelijker cadeau dan een plastic kaartje waar alleen het logo van een winkel op staat.

Bijzonder aan Yesty is dat Nick het volledig zelf financiert en er dus geen externe investeerders bij betrokken zijn. “Daardoor kunnen we ons volledig focussen op de business. Geld ophalen kost veel tijd en het is fijn dat wij dat niet te doen. Al sluit ik niet uit dat we dat in de toekomst wel gaan doen.” Het zou niet de eerste keer zijn dat Nick een succesvol bedrijf weet op te bouwen zonder externe funding. Sterker nog, zijn vorige bedrijven zijn ook opgebouwd zonder externe investeerders.

“Als je echt iets groots wil neerzetten dan zul je soms risico moeten nemen.” Nick Stals, CEO & Founder Yesty

Ondernemen is per definitie risicovol, zeker als je zelf voor het kapitaal zorgt. Voor Nick is dat geen enkel probleem. “Als je echt iets groots wil neerzetten dan zul je soms risico moeten nemen.” Maar dat wil niet zeggen dat hij zich van de ene gok in de andere stort. “Tegelijkertijd moet je als ondernemer risico’s ook zo veel mogelijk vermijden. Daarmee bedoel ik dat je de risico’s die je aangaat heel goed moet overwegen en altijd moet bedenken: ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren?’ Vervolgens moet je zorgen dat je daar op voorbereid bent.”

Advies 3: Verzamel mensen om je heen die je aanvullen

Juist in de beginfase van een startup is het ontzettend belangrijk om de juiste mensen binnen te halen. Nick daarover: “Ik wil in één keer een goede basis neerzetten. Een cultuur creëren waarin het gaat over elkaar helpen, oprecht zijn en ambitie hebben. Ik wil mensen om me heen die, net als ik, de lat bij alles wat ze doen hoog leggen. Die een gezonde drive hebben om dit bedrijf succesvol te maken.”

Nicks heldere visie op het team en de cultuur helpt hem in zijn recruitment. “Kandidaten geven me terug dat ze het idee goed vinden, maar ook dat mijn beeld van hoe we hier met elkaar gaan werken hen enorm aanspreekt. Dankzij mijn ervaring met eerdere bedrijven beginnen we hier direct op een bepaald niveau. Daardoor lukt het me om mensen aan te nemen die van gerenommeerde bedrijven komen. Fantastisch natuurlijk, want daar worden we alleen maar sterker van.”

Al vanaf zijn eerste stappen als ondernemer beseft Nick dat hij het niet alleen kan. Of het nou gaat om zijn medewerkers of adviseurs, hij heeft altijd mensen om zich heen verzameld die hem verder helpen. “Ik sta heel erg open voor input. Ik heb in het verleden stevige feedback gehad, bijvoorbeeld vanuit mijn Raad van Advies bij een van de vorige bedrijven. Dat doet dan even pijn, maar daar word je uiteindelijk alleen maar beter van. Ik ben me inmiddels zeer bewust van waar ik goed in ben, maar ook van mijn beperkingen. Daarom verzamel ik mensen om me heen die complementair zijn aan mijzelf.”

Advies 4: Stel ambitieuze doelen en maak ze zichtbaar

Over een paar jaar zal een substantieel deel van alle giftcards over het platform van Yesty lopen, dat is althans de ambitie van Nick. “We worden een hele serieuze partij in Nederland die veel waarde toevoegt voor onze klanten. Vervolgens zullen we ook internationaal stappen gaan zetten.”

“Toen we met Hotelspecials begonnen, was onze voornaamste concurrent dertig keer groter. We vonden dat wij in dertig maanden minimaal even groot zouden moeten zijn. Dat hebben we zichtbaar gemaakt door een grote poster op de muur te hangen met dertig vakjes om zo per maand te kunnen laten zien waar we stonden. Uiteindelijk is het ons gelukt binnen de gestelde tijd. Die poster, hoe simpel ook, speelde daarin een belangrijke rol. Het maakte heel duidelijk wat we wilden en zorgde ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op bleven staan.”

“Een startup moet je direct bouwen met het idee dat je het moet kunnen verkopen. Dat zit hem in structuren, visie, opbouw van cijfers en de afhankelijkheid van mij als persoon. Niet dat ik het snel wil verkopen, maar je moet zorgen dat het kan.” Nick Stals, CEO & Founder Yesty

Als Nick ergens voor gaat, dan gaat hij er ook helemaal voor. Dus voor nu richt hij zich volledig op Yesty. “Ik ben nu totaal niet bezig met wat er na Yesty komt. Eerst dit bedrijf succesvol opbouwen, dan zien we wel verder. Maar wat ik wel zeker weet, is dat zodra ik hier klaar ben, ik weer een nieuwe startup begin, want dat blijft toch echt het mooiste dat er is.”

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.