Carrièreadvies – voor een avontuurlijke carrière - Mark Reijman

Gepubliceerd op: 05 jul 2021

Na zijn consulting exit besloot Mark Reijman zijn grenzen te verleggen, zowel geografisch als professioneel. Sinds mei 2021 is hij de kersverse GM van scale-up Atida Pure.

 

Advies 1: Kijk uit voor lifestyle-inflation.
Mark is altijd een generalist geweest. Hij studeerde bedrijfseconomie (MSc), rechten (LLM) en filosofie (BSc) en begon zijn carrière bij consultingbureau Kearney zodat hij bij verschillende sectoren en vakgebieden betrokken kon blijven. Vijf jaar later deed hij een MBA bij INSEAD. Dat avontuur in Singapore smaakte naar meer. Daarom besloot hij met zijn vrouw Irene Reijman-Sikkel naar Maleisië te verhuizen. De timing is interessant: vlak na zijn MBA en terwijl hun eerste kind op komst is.

Mark blijft daar heel nuchter bij: “Ik heb mijn MBA niet ervaren als gouden handboeien, maar juist als de sleutel naar een nieuwe wereld. Wij hebben ons nooit laten meesleuren door lifestyle-inflation – meer uitgeven omdat je meer gaat verdienen. Als je niet per se een duurder huis en een grotere auto hoeft, dan houd je een financiële buffer over en kun je bijvoorbeeld je MBA zelf betalen. Dus toen we allebei een leuke baan in Kuala Lumpur vonden, zijn we er gewoon voor gegaan.”

CV Mark Reijman

2021-heden: General Manager, Atida Pure

2018-heden: Founder & Owner of 3 online marketplaces, Idabel B.V.

2015-2017: Co-Founder and Managing Director, CompareHero.my

2016-2017: Personal finance columnist, STAR MEDIA GROUP

Advies 2: Verleg je grenzen, letterlijk.
Terwijl Irene aan de slag ging bij de e-commercegigant Lazada, werd Mark MD van CompareHero. “CompareHero is een vergelijkingssite voor creditcards. Het is onderdeel van de internationale Hyphen Group. Ik mocht de business in Maleisië vanaf de grond opbouwen: een kantoor vinden, team aannemen, deals sluiten met banken, alles. Deze rol was volledig buiten mijn comfortzone; ik switchte van het extreem strategische naar het extreem praktische.”

Ook letterlijk bleef het kriebelen om zijn grenzen te verleggen. Na tweeënhalf jaar nam hij zijn opvolger aan en ging hij samen met Irene en inmiddels twee zoons op wereldreis. Iedere maand verhuisden de Reijmans naar een nieuw land. Ze bezochten Thailand, Zuid-Korea, Oostenrijk, Griekenland, de Verenigde Staten, Guatemala en streken uiteindelijk neer in Mexico. “Dit is eigenlijk meer een levensles dan carrièreadvies,” zegt Mark, “maar als het je trekt, ga dan reizen. Ook als je een jong gezin hebt. Het was zo’n gaaf avontuur; die herinneringen worden ons nooit meer afgenomen. Door de kinderen kregen we veel meer mee van het lokale leven – in de speeltuin en op de opvang leg je snel contacten. Ook voor de kinderen is het waardevol. Ze zien bijvoorbeeld dat wat arm is in Nederland, nog steeds heel rijk is in de rest van de wereld. Felix, onze oudste, leerde ook prachtig Mexicaans, Engels en Nederlands.”

 

Advies 3: Durf te ondernemen.
Het echtpaar financierde het leven als digital nomads door samen te ondernemen. “Dat begon als een hobbyproject met Irene. Andere mensen houden van Netflix, wij gingen samen websites bouwen zonder dat we code-kennis in huis hadden, omdat we het leuk vonden om te experimenteren met businessmodellen. We keken naar dingen zoals niche-positionering, omvang van de markt, waarde toevoegen voor klant en leverancier en concurrentenanalyse.” Ze begonnen met een vergelijkingswebsite voor trouwfotografen, maar merkten al snel dat alletrouwambtenaren.nl en photobooths-huren.nl meer tractie kregen in de markt. Daarnaast startten ze ook zorgvillaexpert.nl, een succesvolle overzichtssite voor particuliere zorginstellingen.

Natuurlijk was het ook zwaar – jonge kinderen, reizen en ondernemen. Mark: “Ouderschap is nog meer ‘het grote onbekende’ dan ondernemerschap. Als je voor zo’n combinatie kiest, zijn er ook dingen die op een lager pitje komen te staan. Fitness bijvoorbeeld, of een actief sociaal leven. Een groot voordeel van met je vrouw werken is dat je al snel quality time samen hebt.”

Advies 4: Wees niet bang om je te binden.
In Playa del Carmen in Mexico besloot het gezin voor langere tijd neer te strijken. Het was een fijne plek met een prachtig klimaat en de oudste ging naar een Spaans-Engelse school. Twee jaar lang voelden ze zich hier helemaal thuis. Pas toen de pandemie uitbrak, de school op slot ging, de toeristen verdwenen en het land onveiliger werd, trokken de Reijmans terug naar Nederland. “Irene vond via Top of Minds al snel een mooie baan als Head of E-commerce. Dat beviel zo goed dat ik ook in gesprek ben gegaan met een van de consultants. Ik wilde iets met e-commerce en een internationale component – daar kon ik door mijn ervaring immers waarde toevoegen. Verder wilde ik graag onderdeel uitmaken van een groter team en iets doen met gezondheid en het abonnementsmodel, want dat is de toekomst.” Alle puzzelstukjes pasten in elkaar en hij werd aangenomen als GM van Atida Pure, een innovatief businessmodel van de pan-Europese online apotheek Atida. 

Op het eerste gezicht lijkt deze stap op gespannen voet te staan met het vorige advies. Toch ziet Mark dat anders. “Je kunt ook ondernemen binnen een bedrijf door iets kleins heel groot maken. Die kans krijg ik hier bij Atida. Er is natuurlijk wel een rol-beschrijving, maar ik beslis zelf hoe ik daar invulling aan geef. Ik vind het belangrijk om zelf uit te blijven voeren, dus ik houd mijn vergaderagenda licht. Ik besteed relatief veel tijd aan Marketing omdat ik er veel van weet, en ik doe veel met Product omdat ik daar veel over wil leren.” 

Advies 5: Pleeg geen roofbouw op je lichaam.
Mark koos bewust voor een scale-up in het health-domein, omdat dit thema hem ook persoonlijk aan het hart gaat. “Het belangrijkste advies dat ik kan meegeven is: pleeg geen roofbouw op je lichaam. Studenten willen nog weleens opscheppen over hoeveel ze hebben gedronken en strategy consultants zijn trots op all-nighters. Tot op zekere hoogte kan een jong lichaam dat aan. Maar op een gegeven moment moet je gaan nadenken over je gezondheid. Zoals je nu je pensioen opbouwt, investeer je nu in het lichaam waar je oud mee wilt worden. Verbeteringen in lichaamsbeweging, slaap, eetpatroon en voedingssupplementen lijken misschien klein, maar als je dat vijftien jaar volhoudt, ga je er wel van profiteren. Dat is het principe van compound interest.”

Atida Pure, het innovatieve concept dat Mark mag bouwen, is een gepersonaliseerd abonnement op supplementen. “Onze adviezen personaliseren we op basis van een vragenlijst over levensstijl en dieet, en we laten ons informeren door wetenschappers. Vanmiddag zit ik bijvoorbeeld met een arts en een cardioloog. Ik ben relatief sceptisch en wil absoluut geen kwakzalverij verkopen. Ik ben ervan overtuigd dat het product goed genoeg is om de markt op te gaan. We zijn inmiddels actief in Nederland en Duitsland, lanceren deze zomer in Spanje en zullen van daaruit onze huidige operatie opschalen naar een volledig Europees speelveld. Andere groeifactoren zijn het uitbreiden van het assortiment, verbeteren van de survey, optimaliseren van de website, nieuwe verpakkingen en lokale inzichten. Zo zie je bijvoorbeeld dat op de Italiaanse markt het supplement lactoferrine erg bekend en populair is om immuniteit te verhogen, terwijl dat in andere markten nog niet zo is.”

 

Advies 6: Probeer het zelf.
Al tijdens zijn sollicitatieprocedure besloot Mark Atida Pure uit te proberen. “Voor de gebruiker staat gemak centraal; iedere maand ontvang je een nieuw doosje met dertig dagelijkse zakjes. Je abonnement kan je natuurlijk altijd aanpassen, pauzeren of stoppen. Het werd meteen duidelijk dat Atida qua kennis, achtergrond en Europese expansiemogelijkheden de meest veelbelovende partij is.”

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.