Carrièreadvies van Lynn Hoendervanger en Noor Bavinck

Gepubliceerd op: 03 nov 2019
Retailers worden producenten, producenten worden service-aanbieders, strategieconsultingbureaus richten digital teams op en digitale bureaus bieden strategisch consult aan. Wie nog denkt in afzonderlijke industrieën is niet van deze tijd. Hoe bouw je in een tijd van alomtegenwoordige blurring aan je carrière? Top of Minds sprak hierover met twee mensen uit het Strategy Consulting team van Newcraft, hét bureau voor digitale versnelling.

 

Advies 1: Blijf nieuwsgierig

Noor Bavinck studeerde economie in Amsterdam en begon haar veelzijdige carrière met een commerciële rol bij een software start-up. Andere kleuren op het palet van haar CV zijn productmanagement, eventmanagement en management consulting binnen de tech sector. Haar devies: “Blijf nieuwsgierig naar alles wat er in de wereld gebeurt. Alleen zo blijf je relevant.”

Ondanks haar generalistische profiel kwam Noor in oktober 2012 bij Newcraft binnen als Webanalyst. Al snel werd ze opgemerkt door het Growth-team en mocht ze groeiprogramma’s voor klanten opzetten en managen. “Ik zag vaak dat andere strategieconsultants voor onze klanten adviesrapporten hadden opgesteld waar geen speld tussen te krijgen was, maar waar niet in stond hoe de klant dat advies kon uitvoeren.” Daarom stelde ze voor om zelf een strategieteam op te richten en klanten pragmatiek in hun strategievorming te bieden. Het idee werd toegejuicht en in een jaar tijd nam Noor vijf professionals aan. “Niet per se mensen met digitale ervaring, maar mensen die snappen hoe bedrijfsmodellen en waardeketens in elkaar zitten, hoe je verandering teweegbrengt en hoe je op C-level kunt overtuigen met behulp van data. Kortom, consultants.”

Advies 2: Vergelijk je opties goed

Een van de mensen in het team van Noor is Lynn Hoendervanger. Na haar studie Natuurkunde promoveerde Lynn in Parijs in de experimentele quantummechanica. Haar onderzoek richtte zich op het afkoelen van deeltjes tot het absolute nulpunt. “Lekker met je handen werken,” zegt ze daarover, “maar daarna wilde ik meer met mensen werken. Consulting was een logische volgende stap.” In de jaren daarop leerde ze veel nieuwe vaardigheden bij Parthenon-EY en Karmijn Kapitaal, waar ze zich als Investment Analyst specialiseerde in M&A-trajecten. “Het onderzoek was interessant om te doen, maar de daadwerkelijke impact viel tegen. Na de overname verdwijnt het rapport gewoon in een kast.” Dat maakte het carrièreperspectief om partner te worden minder aantrekkelijk.

Naar eigen zeggen maakte Lynn haar keuze voor Newcraft met een excelsheet. Op basis van haar voorgaande ervaringen stelde ze een lijst criteria op, bepaalde hoe zwaar ieder criterium voor haar woog, en had daarmee een formule om haar opties goed te vergelijken. “Ik wilde veel verantwoordelijkheid én goede samenwerking. En ik wilde niet alleen de richting bepalen, maar ook uitwerken hoe je daar gaat komen.”

Advies 3: Ga aan de slag zonder handleiding

Lynn: “Tijdens mijn sollicitatieprocedure kwamen Noor en ik erachter dat we allebei nooit IKEA-handleidingen lezen voor we meubels in elkaar zetten. Dat is typerend voor hoe ik werk.” Zonder lachen vult Noor haar aan: “Dat is handig omdat we vaak op vlakken werken waar nog geen handleiding voor bestaat.” Experimenteren betekent dat het ook weleens misgaat. “Het is belangrijk dat je ook kunt toegeven wanneer je iets niet op de juiste manier hebt gedaan,” zegt Noor daarover. “Van een misser kunnen wij en onze klanten veel leren.”

CV Lynn Hoendervanger

2018 – heden: Consultant, NEWCRAFT

2018 – 2018: Investment Analyst, Karmijn Kapitaal

2016 – 2017: Consultant, Parthenon-EY

2016-2016: Senior Associate, Parthenon-EY

2014 – 2016: Associate Consultant, OC&C Strategy Consultants

2011 – 2014: PhD Student, Institut d’Optique Graduate School

 

CV Noor Bavinck

2019 – heden: Lead Strategy & Datascience, NEWCRAFT

2012 – heden: Digital Growth Lead, NEWCRAFT

2012 – 2012: Freelance Project Manager Communication and Marketing, owner

2007 – 2012: Senior Consultant Online Research and Dialogue, MeyerMonitor

2007 – 2007: Project Manager, Management Events

2003 – 2006: Senior Project Manager, MaxCredible

2002 – 2003: Account Manager, Effacts

Advies 4: Bouw vertrouwensrelaties op

“Dat we samen met de klant kunnen experimenten komt ook door de relatie die we met de klant hebben,” geeft Lynn aan, “een langetermijnrelatie, gebaseerd op vertrouwen.” Dat vertrouwen bouwt Newcraft op door klanten op drie manieren te helpen: Change (het strategieteam), Growth (programmamanagers) en Learn (het overdragen van kennis in de samenwerking en door middel van trainingen).

Voor Newcraft houdt het niet op na de implementatie van nieuwe tools; sterker nog, na de implementatie kan de digitale acceleratie pas beginnen. Noor: “Bedrijven investeren heel veel in technologie en tooling, maar vergeten vaak dat mensen de tooling ook moeten gebruiken om er waarde uit te halen. Dat gaat niet met een druk op de knop, het vergt kennis, kunde en capaciteit. En dat wordt vaak onderschat.” Newcraft biedt uitkomst door bedrijven te helpen die capabilities op te bouwen. Het doel van de samenwerking is altijd om kennis over te dragen. “Hoewel ons verdienmodel op basis van uren is, willen we geen FTE’s leveren, maar resultaten.” En wanneer de klant dat merkt, zorgt dat voor vertrouwen en partnerschap.

Advies 5: Het gaat allemaal om eigen initiatief

We komen nog even terug op #carrièreperspectief. Bij een traditioneel consultancybureau kun je misschien niet aan de slag zonder handleiding en is de relatie met de klant transactioneler, maar wie goed presteert kan er partner worden. Wat voor perspectief hebben Noor en Lynn bij Newcraft? “Het is wat je er zelf van maakt,” antwoordt Lynn vastberaden. “We zijn een hele platte organisatie en hebben geen associate-tot-partner-structuur,” vult Noor aan, “maar als je een goed idee hebt, kun je binnen Newcraft een eigen bedrijf beginnen. Op dit moment zijn er drie kleine bedrijven afgesplitst binnen de groep. Op die manier behouden we ons ondernemende, kleinschalige karakter. Het strategieteam is op dit moment nog een team, maar daar zouden ook aparte ondernemingen uit kunnen ontstaan. Neem bijvoorbeeld venturebuilding: dat zou een totaal andere marktbenadering dan Newcraft hebben, maar heeft wel alle specialismen nodig die wij in huis hebben nodig.” Met andere woorden: als je er zelf heel ondernemend in staat, dan kun je heel ver komen.

Lynn merkt op dat het sowieso belangrijk is om initiatief te nemen bij Newcraft. “Elke vrijdag om vijf uur is er een ‘grab the mic’-moment, waarbij iemand de kans grijpt om te vertellen over bijvoorbeeld een succesvol project, nieuw trainingsprogramma of commerciële prestatie. Aanstaande vrijdag neem ik het woord namens de skicomissie – we gaan met het hele bedrijf een lang weekend op winstersport in Oostenrijk.”

Advies 6: Wees ambitieus

Naast de projecten voor klanten, nieuwe pitches en de skicomissie is Lynn van plan om een interne training te volgen om te leren programmeren. “Dat is niet nodig voor mijn werk, maar het lijkt me leuk om het zelf te kunnen.” Noor: “Dat is het leuke van Newcraft: iedereen wordt aangemoedigd om nieuwe dingen te leren. Dat is denk ik heel belangrijk voor je eigen ontwikkeling.”

Ook voor de ontwikkeling van het Strategy Consultingteam is Noor ambitieus. “We zijn nu met z’n zessen. De planning is dat we volgend jaar in ieder geval verdubbelen. En daarnaast bouwen we wellicht een flexibele schil op van freelancers die onze werkwijze omarmen.”

 

Lees meer over Newcraft

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.