Carrièreadvies van Jørgen Höppener

Gepubliceerd op: 19 nov 2019
Na vijf jaar bij Roland Berger maakte Jørgen Höppener dit jaar zijn consulting-exit naar Budbee: een veelbelovende Zweedse start-up in de bezorgbranche. Als General Manager bouwt Höppener Budbee Nederland vanaf de grond op met een doel: heel Nederland kennis laten maken met de ongekend goede klantervaring die Budbee biedt. Top of Minds sprak met hem over de belangrijkste lessen uit zijn carrière.

CV Jørgen Höppener

Jun 2019 – heden
General Manager Netherlands, Budbee

Jan 2018 – heden
Senior Consultant, Roland Berger

Mrt 2015 – jan 2018
Consultant, Roland Berger

Advies 1: Vertrouw op je gut-feeling.

Een interessant advies van iemand die jarenlang vooral naar cijfers, statistieken en analyses heeft gekeken. Höppener: “Als consultant leer je om te kijken naar de feiten. Begrijp me niet verkeerd: Die zijn nog steeds leidend binnen Budbee. Maar ik heb in de loop der jaren beter leren luisteren naar mijn gut-feeling. Soms weet je gewoon dat het goed zit. Je verliest dan kostbare tijd als je blijft hangen in de onderzoeksfase. Dat kan niet als je snel wilt groeien en een plek moet veroveren in een verzadigde markt. Het is dus aan mij om de juiste balans vinden tussen snelheid en goed onderbouwde beslissingen. Dat vind ik een mooie uitdaging.”

De overstap naar Budbee bewijst dat Höppener uitdagingen niet schuwt. In de eerste weken fietst hij alleen door Amsterdam op zoek naar een kantoor en neemt hij zelf zijn eerste teamleden aan. “Sommige mensen verklaarden me voor gek omdat ik alles vanaf de grond op moest bouwen, maar ik ben van nature optimistisch ingesteld. Toen ik in gesprek kwam met Lucas von Hertzen – Deputy CEO & COO Budbee Zweden en oud-collega bij Roland Berger – over deze rol was ik direct enthousiast. Ik zag het als unieke kans en gelukkig heb ik ook toen op mijn gut-feeling vertrouwd.”

Advies 2: Samen kom je verder.

Van rustig opstarten bij Budbee was geen sprake. Höppener startte in juni 2019 met een helder doel: er stond nog niks, maar op 2 september moesten de eerste pakketten worden bezorgd. En dat is gelukt. “Daar ben ik natuurlijk trots op, maar dat had ik nooit in mijn eentje voor elkaar gekregen. Ik heb gelukkig een sterk team kunnen bouwen in die eerste maanden. Dat was mijn belangrijkste prioriteit.”

Net als bij veel andere start-ups maakt Budbee een match met cultuur belangrijker dan skills of ervaring. “Ik denk dat ik daar zelf het levende bewijs van ben. Ze hadden voor mijn positie ook kunnen kiezen voor iemand met twee keer zoveel ervaring. Uiteraard is kennis en ervaring belangrijk, maar wij vinden de fit op cultuurniveau belangrijker. Als dat niet past dan nemen we iemand niet aan – hoe goed een kandidaat ook is. Omdat we weten dat een sterk team en een veilige leercultuur bepalend zijn voor ons succes.”

Advies 3: Bepaal wat echt belangrijk is.

Het klinkt als de ideale consulting-exit: alle vrijheid om een succesvolle start-up in de Nederlandse markt te introduceren. Höppener omschrijf het als een geweldig avontuur, maar er zijn ook dingen waar hij aan moet wennen. “Je wilt bijvoorbeeld als start-up sneller dan je kan, omdat je resources beperkt zijn. Dat speelt binnen consultancy bijna nooit een rol.”

Gelukkig heeft Höppener als consultant geleerd om prioriteiten te stellen. “Ik heb een duidelijk doel voor ogen en ook een plan om daar te komen. Nu is het zaak om die focus te behouden en ruis op de lijn te minimaliseren. Daarbinnen is communicatie essentieel. Niet alleen ik, maar iedereen in het team moet onze prioriteiten helder hebben. Anders kunnen we onze ambities niet waarmaken”.

Advies 4: Doe wat bij je past.

Op papier lijkt zijn carrière perfect uitgedacht. Toch heeft Höppener altijd zijn eigen pad bewandeld. Zo verhuisde zijn moeder naar Italië toen hij in 4 VWO zat. Tegen alle verwachtingen in besloot hij met haar mee te gaan. “Ik ben nieuwsgierig en het past bij mij om nieuwe dingen te proberen en mezelf uit te dagen. Het was voor anderen niet logisch, maar voor mij wel.”

Ook als Consultant volgde hij zijn eigen weg. In tegenstelling tot veel anderen vond hij langdurige en grootschalige projecten ook leuk. “Ik vond het fijn om diepgaande relaties met klanten op te bouwen en me aan iets te committeren. Ik geloof er heilig in dat je dingen moet doen die goed bij je passen. Want niet alles is continu leuk. Soms moet je even doorzetten. Als je gedreven wordt door externe factoren is het heel moeilijk om iets vol te houden als het even tegen zit.” Dat noemt Höppener dan ook als een van grootste voordelen van zijn overstap naar Budbee. “Ik ben omringd door mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om hier iets van te maken. Ze zitten hier omdat ze echt geloven dat dit groot gaat worden, niet zozeer voor hun CV of de arbeidsvoorwaarden. Om er samen een succes van te maken en iets blijvends te bouwen. Daar word ik blij van.”

Carrièreadvies van Jørgen Höppener

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.