Carrièreadvies – Internationaal doorgroeien - Willem Lankhorst

Gepubliceerd op: 11 nov 2022

Willem Lankhorst is een alleskunner. Hij koos bewust voor een brede studie – International Business – om zijn opties open te houden. Als consultant bij BCG verdiepte hij zich bij ieder project in een andere sector, een nieuw vraagstuk of een andere cultuur. Ook na zijn exit blijft hij nieuwe uitdagingen en interculturele samenwerking opzoeken. “Om verder te komen, moet je zelf stappen zetten.”

Tip 1: Wees realistisch over je talenten
“Als kind vertelde ik bij elke gelegenheid dat ik later striptekenaar zou worden,” vertelt Willem. “Mijn lievelingsstrip was Donald Duck, en ik kon me niet anders voorstellen dan dat ik dat de rest van mijn leven zou blijven lezen. Maar op de middelbare school was tekenen het eerste vak dat ik vroegtijdig mocht beëindigen. Van de leerkracht hoefde ik dat vak niet af te maken, omdat ik het talent er niet voor had.” Een grote tegenslag? “Dat viel wel mee, die droom liet ik snel vallen. Vanaf dat moment werd het een groot vraagteken wat ik later wilde worden.”

Tip 2: Kies vanuit je hart
Willem studeerde International Business, een brede studie die verschillende deuren opende. Hij sprak met een aantal werkgevers en raakte geïnteresseerd in consulting. BCG nodigde hem uit voor een vijfdaags kennismakingsevent in Parijs, en daar sprong de vonk over. Willem: “Het was duidelijk: dit was wat ik moest doen. Ik wilde een breed palet aan businessproblemen oplossen, door een combinatie van sociale aspecten en een cijfermatige onderbouwing. En dat is precies wat BCG als werkgever bood.”

Willem Lankhorst HelloFresh Top of Minds

Tip 3: Pas je verhaal aan op je doelgroep
“Als BCG iets was, was het wel een leerschool,” zegt Willem. Storylining volgens het piramidemodel was voor hem een van de belangrijkste lessen. Dat wil zeggen: begin met de kernboodschap en werk die vervolgens verder uit. “Je leert heel duidelijk te zijn in het bericht dat je wilt delen. Het is daarbij essentieel dat je je afvraagt: aan wie ga ik het vertellen en wat zijn diens interesses? Dus op boardlevel wil je graag een elevator pitch klaar hebben met alle conclusies, maar op de finance-afdeling moet je juist het financiële model kunnen uitleggen.”

Tip 4: Stel je open voor andere culturen
In 2015 vertrok Willem naar New York om aan de Columbia Business School een MBA te doen. “Ik had al een business-achtergrond dus de inhoudelijke meerwaarde van de MBA was voor mij beperkt, maar het was een gouden tijd. Eindelijk had ik tijd én geld – al is geld een beperkt begrip als je in New York woont. Maar in die anderhalf jaar heb ik een hele nieuwe stad leren kennen en zeventig andere nationaliteiten ontmoet. Dat heeft echt mijn ogen geopend voor hoe je samenwerkt met verschillende culturen, en wat Nederlanders raar maakt in de ogen van anderen. Sindsdien heb ik nooit meer een team gehad zonder internationale collega’s. In mijn huidige team bij HelloFresh zitten mensen van onder meer Iraanse, Indiase, Duitse, Nederlandse, Canadese en Amerikaanse achtergronden. Diversiteit is voor mij echt een proven point. Zo krijg je heel veel commitment, andere perspectieven en nieuwe ideeën.”

Willem Lankhorst HelloFresh Top of Minds

Tip 5: Gun jezelf de tijd voor ingrijpende veranderingen
“Na onze MBA’s stonden mijn vrouw en ik nog twee jaar onder contract bij BCG, maar we wilden ook graag een gezin starten. Dat ging vrij rap. Negen maanden later hadden we onze eerste dochter, Elisa. Dat gezinsleven met twee consultingjobs was wel een uitdaging. Vooral omdat het BCG-kantoor in Amsterdam aan het mergen was met Londen en Brussel. In goed overleg kun je internationale projecten weigeren, maar daarmee beperk je je mogelijkheden. En het voelt niet prettig.” Willem besloot bewust om zijn baan bij BCG op te zeggen voor hij iets nieuws had gevonden. “Om je goed te oriënteren, moet je de tijd nemen om met verschillende mensen te spreken. Iedereen nodigt je uit voor een kop koffie, maar daar is geen ruimte voor naast consulting en een druk gezinsleven.”

Tip 6: Durf stappen te zetten
Willem stelde drie eisen aan zijn exit: dat hij kon blijven samenwerken met extreem gedreven mensen, dat hij naast strategie ook implementatie zou doen, en dat hij steeds nieuwe uitdagingen zou vinden in zijn werk. “En dat vond ik hier, bij HelloFresh.”  In vier jaar tijd slaagde hij erin om meerdere keren promotie te maken. Zijn geheim: “Als je verder wilt komen, moet je zelf stappen zetten. In mijn eerste jaar was alles nieuw. Ik leerde een team aan te sturen, ik leerde resultaten behalen en ik leerde de content kennen. In jaar twee, kon ik dat allemaal een stuk beter – interessant. Maar toen de cyclus voor de derde keer begon, was de uitdaging weg. Dus toen de Director of Product met zwangerschapsverlof ging, heb ik aangeboden om in te vallen. Zes maanden was ik verantwoordelijk voor een heel nieuw onderwerp en een team met een hele andere cultuur – dat hield me scherp.”

Tip 7: Zoek je internationale collega’s op
Door die mentaliteit kon Willem in januari 2022 doorgroeien naar het strategieteam van het Duitse hoofdkantoor, in de functie van Director Strategic Product Development. Hij leidt het internationale team dat gericht is op de ontwikkeling van producten die HelloFresh in staat stellen om te groeien. Dat kan van alles zijn, van maaltijdoplossingen voor senioren tot uitbreiding naar het familiesegment, het aanboren van andere maaltijdmomenten of een innovatief e-commerce-platform. Willem’s standplaats is in Amsterdam, maar eens in de drie weken reist hij af naar Berlijn. “De coronatijd heeft blijvend veranderd hoe we werken – zeker met een internationaal team. Ik werk samen met zeventien markten en die kan ik niet allemaal elke dag opzoeken, dus het grootste deel van de samenwerking gebeurt sowieso online. Maar voor teambuilding is het wel belangrijk om met goede regelmaat op dezelfde plek te zijn.”

Tip 8: Maak het thuisfront makkelijker met HelloFresh
Zelf heeft Willem vier dagen per week HelloFresh, en dat zou hij iedereen aanraden. “Ik ben met HelloFresh begonnen toen ik hier kwam werken, en wil niet anders meer. Ik heb een gezin, dus voor mij is het allerbelangrijkste is dat ik niet hoef na te denken wanneer ik thuiskom. Het is geregeld, en het is nog lekker ook. Ik blijf in elk geval klant totdat de kids uit huis zijn,” lacht hij. Maar dan serieus: “Het is een lifesaver, ik ben honderd procent promotor. Ook buiten mijn werk om.”

CV Willem Lankhorst

2018 – heden: Van Head of Business Development and BI tot Director of Strategic Product Development, HelloFresh

2011 – 2018: Van Associate tot Consultant, BCG

2016: MBA, Columbia Business School

2011: MSC Finance, Maastricht University

 

 

 

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.