Eerder solliciteren is beter

Solliciteren is moeilijker met een negatieve mindset. De negativiteit die je opbouwt in je huidige baan neem je niet alleen mee naar huis, maar ook mee naar je sollicitatiegesprek. Je praat minder vrij en optimistisch over je huidige baan en bent meer gespannen. Logisch, er hangt ook meer vanaf. Daardoor sta je niet in je kracht en is de kans dat je die nieuwe baan krijgt kleiner. Juist nu je die baan zo hard nodig hebt.

Allemaal argumenten waarmee we onszelf overtuigen nog niet naar een nieuwe baan op zoek te gaan. Terecht. Besluiten dat je je werkgever gaat verlaten, is nou eenmaal niet gemakkelijk. Je laat het vertrouwde achter en weet niet precies wat je ervoor terugkrijgt. Dan moet je er wel heel zeker van zijn dat dit het juiste moment is. En nog wat langer blijven, dat kan geen kwaad, toch?

Toch gaat het hier voor veel mensen mis. Een paar maanden langer blijven, kan vaak wel degelijk kwaad. Daar zijn twee redenen voor:

Solliciteren is moeilijker met een negatieve mindset

De negativiteit die je opbouwt in je huidige baan neem je niet alleen mee naar huis, maar ook mee naar je sollicitatiegesprek. Je praat minder vrij en optimistisch over je huidige baan en bent meer gespannen. Logisch, er hangt ook meer vanaf. Daardoor sta je niet in je kracht en is de kans dat je die nieuwe baan krijgt kleiner. Juist nu je die baan zo hard nodig hebt.

“Het volgende project wordt vast leuker.”

“Ik heb hier zo veel opgebouwd.”

“Ik kan nu mijn team niet in de steek laten.”

Je onderhandelingspositie verslechtert

Als je te lang wacht met solliciteren, wil je te graag. Je komt op het punt dat je alles liever doet dan bij je huidige werkgever blijven. Wat salaris inleveren? Geen probleem. Het kan zelfs zover komen dat je ‘ja’ zegt op een baan die ook niet ideaal is, alleen maar omdat het beter is dan wat je nu doet. En het is niet alleen dat jij eerder geneigd bent ‘ja’ te zeggen. De tegenpartij merkt ook dat jij in een moeilijke positie zit. Daar zouden ze zomaar eens hun openingsbod op kunnen aanpassen.

Om te zorgen dat je vanuit je kracht solliciteert – en onderhandelt – moet je je zoektocht dus op tijd starten. Nog beter blijf je jezelf voortdurend oriënteren, ook als je het uitstekend naar je zin hebt. Geen betere toets voor het plezier in je huidige baan, als je gevoel bij een mooie kans elders. Want als het enthousiasme uitblijft, zit je blijkbaar nog uitstekend op je plek. En als je wel heel enthousiast wordt, is er mogelijk toch iets mis met wat je nu doet. Of je bent tegen een buitenkans aangelopen die je simpelweg niet kan laten schieten.

Hou in ieder geval www.topofminds.com in de gaten, zodat je weet wat er te koop is.
Interesse in onze vacatures? Klik dan op de volgende button.

VACATURES TOP OF MINDS
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.