Een betere baan? Liever een betere baas!

Gepubliceerd op: 14 dec 2018

Als je op zoek bent naar iets nieuws, is het uiteraard belangrijk om te weten wat je wilt. Die zoektocht begint bij de meesten met een lijstje als: industrie, bedrijf, type functie en arbeidsvoorwaarden. Heel logisch. Vacaturesites- en teksten zijn precies zo opgebouwd.

Maar laten we het eens omdraaien: wat is één van de (zo niet, dé) voornaamste oorzaak van ontevredenheid op de werkvloer? Dat zijn de mensen om je heen, en dan vooral die aan de top. Slecht leiderschap maakt werknemers ongelukkig.

Tijd dus voor selectie aan de poort. Jouw poort, welteverstaan!

VACATURES TOP OF MINDS

Ik durf zelfs te stellen dat een baan in een industrie waar je weinig mee hebt, bij een bedrijf waarvan het product niet tot je verbeelding spreekt, in een functie die lang niet altijd uitdagend is, maar met fantastisch management en fantastische collega’s, beter vol te houden is dan andersom.

Als de mensen om je heen, en vooral die boven je, zo’n grote impact hebben, waarom zijn zij dan niet je eerste criterium? Logisch natuurlijk: kom er maar eens achter. Vacatures vertellen je zelden: ‘Het management is nogal belabberd’, of: ‘Qua leiderschap hoef je hier helemaal niets te verwachten.’

Zorg er daarom voor dat je tijdens het sollicitatieproces zoveel mogelijk toekomstige collega’s spreekt. Zij zijn de meest betrouwbare bron van informatie over je toekomstige baas en over het management van de organisatie. Zoek daarbij naar een mentor, iemand die jou – los van je directe leidinggevende – kan voorzien van coaching on the job. Die wordt extra waardevol wanneer blijkt dat je nieuwe leidinggevende zelf een betere baan – of betere baas – heeft gevonden.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.