Carrièreadvies – Consulting-transfer op topniveau - Frank Schrijver

Gepubliceerd op: 20 mei 2022

Frank Schrijver begon zijn carrière bij ABN AMRO. Na bijna zes jaar besloot hij over te stappen naar consulting. “Nadenken over strategie is een vak op zich, en dat vak wilde ik graag leren.”

Advies 1: Kies een kantoor dat bij je past.
Frank kan iedereen aanraden om bij meerdere consultancies op gesprek te gaan. Zo kun je zien waar ze zich in onderscheiden en wat bij jou past. “Het is goed om te reflecteren op waar jij als persoon om geeft. Is dat prestige? Ga dan naar McKinsey. Maar gaat het om zelf een eigen impact maken, kom dan naar Roland Berger.” 

Frank licht graag toe waarin Roland Berger zich onderscheidt: “In tegenstelling tot de gevestigde Angelsaksische bureaus hebben we een Europees model. We bekijken de belangen van meer stakeholders en er is veel ruimte voor ondernemerschap. Natuurlijk heb ik hier mijn analytische vermogen verder ontwikkeld en de methodologie en tools geleerd om visie- en strategieontwikkeling te beïnvloeden. Maar het is de opdrachtgever niet te doen om de methode, maar de oplossing. Daarom denken wij mee als een ondernemer om het echte probleem op te lossen op een manier die bij het bedrijf én het stakeholderveld past. Dat is wat wij verstaan onder ondernemerschap. Wat mij verder aansprak in Roland Berger is dat we ook over bedrijven en sectoren heen impact maken. Dat doen we door middel van thought leadership, bijvoorbeeld op het gebied van sustainability.”

Advies 2: Bouw voort op jouw expertise.
Toen Frank zich in 2008 bij Roland Berger aansloot, was het kantoor nog vrij nieuw in Nederland. De ambitie was om hun Financial Services-practice op de kaart te zetten, en daar kon Frank vanwege zijn achtergrond een belangrijke rol in spelen. “Ik stroomde in als Senior Consultant. Op dat niveau kun je ervoor kiezen om jezelf te verbreden tot generalist, of juist in hoog tempo jouw industry-kennis of functionele expertise verder verdiepen. Voor mij lag het tweede voor de hand. Bij Roland Berger wordt wat je meeneemt vanuit de business heel snel relevant, waardoor je direct impact kun maken. Bijkomend voordeel van voortbouwen op je expertise is dat je kunt focussen op het aanleren van de methodologie en consulting-vaardigheden.”

Advies 3: Gun jezelf de tijd om het vak te leren.
Dat leertraject kan voor experienced hires soms best even schakelen zijn. Ondanks je senioriteit zul je merken dat bepaalde dingen andere mensen makkelijker afgaan, Frank zegt daarover: “Gun jezelf de tijd om te leren. Accepteer dat je een achterstand hebt, en weet dat je die weer inhaalt.”

Advies 4: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen ontwikkeling.
Toen Frank bij Roland Berger begon, verraste de constructieve cultuur hem. “Ik had meer onderlinge concurrentie verwacht, maar in plaats daarvan hielp iedereen elkaar. En dat is nog steeds zo.” Dit cultuurelement is cruciaal voor het succes van Roland Berger als werkgever. “In tegenstelling tot bij de andere grote kantoren volgt je carrière hier geen vast stramien. Je pad hangt af van wat je zelf kunt en wilt. Dat is een grote verantwoordelijkheid, dus het is fijn dat je kunt rekenen op de steun van je mentor, projectmanagers en andere collega’s.”

Frank benadrukt dat het belangrijk is om bij ieder project specifieke leerdoelen vast te stellen, zodat je je toolkit ontwikkelt. “Geef bij collega’s duidelijk aan waar je behoefte aan hebt, en je zult de juiste ondersteuning krijgen. In mijn eerste project was mijn hoofdtaak slides maken; het Excel-model pakte iemand anders op. Zo kon ik me de vaardigheden één-voor-één eigen maken.”

Advies 5: Doe je voordeel met hybride werken.
Ook bij Roland Berger heeft de pandemie grote impact op de manier van werken gehad. Consultants komen veel minder bij klanten over de vloer. In plaats daarvan is het belang van het eigen kantoor toegenomen, en wordt er meer thuisgewerkt. Frank: “Het voordeel van hybride werken is dat je veel bewuster omgaat met hoe je zelf het efficiëntst werkt. Daardoor kun je, samen met je team, in ieder stadium van een project de juiste balans opzoeken. In de ontwikkelfase is het bijvoorbeeld fijn wanneer iedereen on site is. Maar daarna is het voor mij soms efficiënter om me af te zonderen, bijvoorbeeld als ik veel calls met het buitenland heb, of om me op een deliverable te concentreren. Ik werkte hiervoor al weleens thuis, maar het begrip daarvoor is nu veel breder. Ik raad iedereen aan om gebruik te maken van die nieuwe flexibiliteit om voor jou en je team de ideale werkomstandigheden te creëren.”

CV Frank Schrijver

2008 – heden: Van Senior Consultant tot Partner, Roland Berger

2003 – 2008: Auditor, Project Manager en Strategy Consultant, ABN AMRO

2005: MC Management Consultancy, Erasmus Universiteit Rotterdam

2002: Drs. Bedrijfskunde, Universiteit van Groningen

 

 

 

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.