Carrièreadvies van business builders - Catharina van Bruggen

Gepubliceerd op: 01 nov 2023

Op 1 november 2021 zag Het PA Bureau het levenslicht, dochteronderneming van Top of Minds. Aan het roer van dit recruitmentbureau voor professionals in business-support staat Catharina van Bruggen. Hoe is het om binnen een bestaand bedrijf een nieuw merk op te zetten? We vragen het Catharina.

Ze zag zichzelf nooit echt als ondernemer, maar vooral als ambitieus type dat graag carrièrestappen maakt. Dat is ze dan ook volop aan het doen bij Schoevers wanneer Auke Bijnsdorp, Managing Partner bij Top of Minds, haar eind 2019 benadert om voor hem een nieuwe businesstak op te zetten. Ze is gelijk enthousiast. Maar zoals zoveel mooie plannen, sneuvelt ook dit plan als de coronapandemie uitbreekt.

Twee jaar later klopt Auke opnieuw bij Catharina aan. En nu worden de plannen wel tot uitvoer gebracht: op 1 november 2021 – vandaag precies twee jaar geleden – lanceert Catharina samen met Consultant Nina Huisman Het PA Bureau. In die twee jaar leerde ze meerdere lessen over ondernemen binnen een onderneming, vertrouwen hebben (én houden) in je eigen visie en de onschatbare waarde van een goede sparringpartner.

2021-heden: Managing Director, Het PA Bureau
2012-2021: Manager Schoevers Professionals, Schoevers
2008-2012: Senior Consultant, Schoevers
2008: HR Assistant, Transcom

1. Verzamel de juiste mensen uit het bedrijf om je heen
”Wie een nieuw bedrijf start, weet hoe belangrijk het is om te leren van anderen,” vertelt Catharina. “Als je een businesstak opzet in een bestaand bedrijf, wordt dat je wel heel gemakkelijk gemaakt: je hebt direct toegang tot mensen die snappen waar je mee bezig bent en de industrie goed kennen. Bij Top of Minds lopen mensen rond met veel kennis en ervaring, die ik altijd om advies of hulp kan vragen. Dat heb ik dan ook vanaf dag één gedaan en daar heb ik ontzettend veel aan gehad.”

2. Blijf je koers volgen, ook als het even wat minder gaat
De markt, concurrentie en ontwikkelingen op het gebied van personeel: Catharina houdt het allemaal goed in de gaten. Dat zijn immers de zaken die het succes van je onderneming kunnen maken of breken, maar ze kunnen je als ondernemer ook flink afleiden en onrustig maken. “Ik heb geleerd om kritisch te blijven op onze visie en altijd open te staan voor nieuwe ideeën, maar om vooral niet van onze koers af te wijken. Een nieuwe business starten gaat nou eenmaal altijd met ups en downs. Dat moet je accepteren, zonder dat je vanuit een soort van paniek of onrust aan die stip op de horizon gaat twijfelen. Auke zei die eerste maanden iets tegen me waar ik nog vaak aan terugdenk, namelijk dat hij het opzetten van Het PA Bureau ziet als een marathon, niet als een sprint. Met andere woorden: de ene kilometer gaat sneller en soepeler dan de andere, soms heb je de wind in je rug en soms heb je hem vol tegen, maar uiteindelijk komt de finish altijd in zicht.’

3. Een klankbord en goede sparringpartners zijn cruciaal
“Van nature ben ik meer het type ‘ik probeer het eerst zelf wel’,” glimlacht Catharina. “Maar vanaf het moment dat ik Nina – de consultant waarmee ik samen Het PA Bureau opzette – ontmoette, voelde het gelijk heel goed. Nina heeft andere skills dan ik. Zij werkt extreem gestructureerd en heeft oog voor het kleinste detail, terwijl ik soms wat chaotischer kan zijn en vooral op de strategische hoofdlijnen zit. Dat maakt haar een ideaal klankbord voor mij, en vice versa. Naast haar zijn er binnen Top of Minds een aantal mensen bij wie ik regelmatig aanklop voor een kop koffie of een wandeling om even mijn hart te luchten of voor praktisch advies. Door gedachten of twijfels te delen, een andere mening te horen en open te staan voor suggesties, kan ik daarna weer goed mijn eigen koers bepalen. Deze sparringpartners zijn ongelooflijk belangrijk voor me.”

4. Micromanagen is een no-go, maar zaken volledig loslaten is dat vaak ook
Als business builder heb je zeker de eerste jaren veel ballen hoog te houden. Voor Catharina is het soms nog een beetje zoeken hoe je ervoor zorgt dat er nooit een bal tussendoor glipt. “Micromanagen is nooit een goed idee – en daar heb je de tijd ook helemaal niet voor – maar het is in het begin wel belangrijk om overal betrokken bij te zijn. Liefst sta ik in alle mails in cc zodat ik weet wat er speelt, maar hoef ik op het merendeel ervan niet te reageren. Maar als het marketingteam besluit het design van de website te veranderen, wil ik dat natuurlijk weten. Ik streef ernaar om dingen steeds meer los te laten, maar vooralsnog wil ik overal nog wel een beetje een vinger in de pap hebben.”

5. Het één sluit het ander niet uit
Er bestaan veel vooroordelen over het combineren van een (jong) gezin en een veeleisende baan, zeker voor vrouwen. Catharina heeft daar nooit over getwijfeld. “Toen Auke me benaderde, was onze dochter bijna één jaar oud. Het was een pittig jaar: de geboorte was behoorlijk heftig – Lies werd met 29 weken geboren – en toen ze drie maanden oud was, overleed mijn moeder. Natuurlijk weet je niet hoe dingen lopen, maar het was niet ondenkbaar dat we graag nog een tweede kindje wilden. Afgelopen februari werd onze tweede dochter, Sien, geboren. Ik heb dat soort dingen nooit als een obstakel of reden gezien om deze rol niet te willen, integendeel. Ik vind bouwen aan een carrière en een gezin net zo belangrijk, beide geven me enorm veel energie. Ze bestaan bij mij niet alleen naast elkaar, maar lopen soms ook door elkaar heen. Dat vind ik niet vervelend, maar juist prettig.”

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.