Carrièreadvies – overstappen naar een bedrijf in transformatie

Van Oers United bevindt zich op een keerpunt. Het familiebedrijf werd in 2015 overgenomen door de groentedivisie van de Franse coöperatie Agrial, dé Europese marktleider in verse groenten. Alle directieleden die het bedrijf groot hebben zien worden vertrekken, waarmee het bedrijf in handen komt van een jong en ambitieus MT. CEO Arno van Dongen en HR Director Stefan Boskamp – die zich respectievelijk in 2020 en 2018 bij Van Oers United aansloten – spraken met Janko Klaeijsen over hun overstap naar dit bedrijf in transitie.

Advies 1: Vers is waar het gebeurt.

Stefan en Arno kozen allebei vol overtuiging voor een overstap naar de categorie Vers.  “Ik ben in het bier begonnen,” vertelt Stefan. “Van het bier ging ik naar de snoepjes, en daarvandaan naar de pillen. Mensen vroegen weleens: what’s next? Nou, ik heb de overstap naar Vers gemaakt. Dat komt heel dicht bij huis, want de rode lijn door mijn hele leven is sport en daarmee gezondheid. Ik heb altijd op hoog niveau waterpolo gespeeld, en ook onze kinderen doen aan topsport. Bij Van Oers United kunnen we met verse groente echt meerwaarde leveren op het gebied van gezondheid. Ik ben er trots op dat ik aan de gezondheid bij kan dragen, in een mooie omgeving, met een mooi product.”

Arno zette begin dit jaar de stap van Bonduelle naar Van Oers United. “Verse groente is waar het gebeurt,” zegt hij daarover. “Als je aan retailers vraagt waarin ze zich willen onderscheiden, dan hebben ze het altijd over Vers. Dat maakt het heel aantrekkelijk voor mij.”

Advies 2: Veranderingen zijn kansen.

Over zijn keuze voor Van Oers United gaat Arno verder: “Van Oers United beheerst de complete keten, van zaad tot consument, inclusief Afrikaanse sourcing, waardoor we 12 maanden per jaar verse groente kunnen leveren. Dat is een heel interessant model om op door te kunnen gaan. Verder voldoet het bedrijf aan alle randvoorwaarden die ik belangrijk vind, zoals een krachtig moederbedrijf, gezonde performance en Europese dekking met een wijd customer-portfolio. Kortom, een uitgelezen kans. Maar ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan als nu.” Daarmee doelt hij op het feit dat bekend is geworden dat zowel de Commercieel Directeur als de Financieel Directeur vertrekken. “Ik noem dit wel de waterscheiding,” zegt hij. “Met hen verdwijnt niet alleen een hoop expertise, maar ook een aantal belemmeringen die er waren voor grote veranderingen. Dit is een prachtig moment om hier te starten, omdat we echt dat omslagpunt aan het maken zijn.” Daarmee raakt hij volgens HR Director Stefan direct aan een van de belangrijkste aspecten van de cultuur die kenmerkend is voor het nieuwe Van Oers United: “We zien veranderingen als kansen, en maken daar gebruik van.”

CV Arno van Dongen

2020- heden: Chief Executive Officer, Van Oers United

2012-2020: General Manager, Bonduelle

2004-2005: Channel Manager, Unilever

1998-2004: National Account Manager, Unilever

 

CV Stefan Boskamp

2018-heden: HR Director, Van Oers United

2008-2017: Executive/Senior Director HR, Astellas Pharma Europe

2005-2007: Manager HR & MD, TNT Post

2005-2005: Interim Manager Management Development, CSM N.V.

2002-2005: Director HR, CSM Sugar Confectionary

1999-2001: Director P&O, Bilderberg

1988-1998: Manager Personnel, Heineken

 

Advies 3: De baas is niet altijd de baas.

Stefan omschrijft de cultuur van Van Oers United als oer-Hollands. “We zijn een plat bedrijf. Ook organisatorisch, haha. Hier is de baas niet altijd de baas, als je begrijpt wat ik bedoel. We doen het met zijn allen, en dat vind ik mooi. Er wordt hard gewerkt en er is hart voor de zaak. We spreken elkaar aan op onze verantwoordelijkheden zonder een blad voor de mond te nemen.”

Arno reflecteert liever op de cultuur aan de hand van de officiële kernwaarden: vakmanschap, betrokkenheid en daadkracht. Arno: “Uit vakmanschap volgt onze payoff, we deliver excellent produce. En dat is ook echt zo: wij weten hoe we een goede sperzieboon bij de klant kunnen krijgen. Betrokkenheid uit zich in hard en lang werken. En daadkracht betekent dat we snel kunnen reageren, adaptief zijn en de problemen van vandaag oplossen. Processen? Die vertragen ons alleen maar, vinden we soms. De keerzijde daarvan is dat we veel handelen op emoties en impulsen, en niet genoeg nadenken voor we iets doen.”

Stefan en Arno merken ook dat er dingen aan het veranderen zijn, onder meer door de overname door Agrial, de verandering van een DGA- naar een groepsstructuur en wisselingen van key posities op managementniveau.”

Advies 4: Think before you sink.

Arno: “We zijn in de fase dat we het directieteam opnieuw moeten vormgeven, waardoor het een groot vraagteken is welke richting het bedrijf op moet. Gaan we een branded business bouwen of juist niet? Moeten we ons geografisch uitbreiden, en zo ja, waarheen? Dat zijn de vragen die nu op tafel liggen. Ik wil niet zeggen dat het een greenfield is, maar er is ruimte om een nieuw team te bouwen en samen de toekomst van het bedrijf neer te zetten.”

Stefan ziet ook een professionaliseringstrend: “Ik roep altijd: think before you sink. We willen geen denktank worden die alles vertraagt, maar we moeten wel goed zien waar we heen willen en hoe we dat in overdachte stukjes knippen om daar te komen. We hebben heel veel spierballen en bereidheid in huis. Daarnaast hebben we ook wat hersenen nodig. In een inhoudelijke context, maar ook om het bedrijf op een sustainable manier uit te bouwen. Van Oers United is groot geworden vanuit ondernemerschap, hard werken en een beetje mazzel. We moeten nu echt naar een volgende stap willen we de huidige marktomstandigheden het hoofd bieden. Zowel het concurrentieveld als de smaak van de consument verandert, en daar moeten we op inspelen. Daar hoort factbased werken bij, maar ook creatief durven zijn in onze initiatieven.” Arno beaamt dat volledig. “Waar we naartoe willen is meer consumer orientation, customer understanding (dus wat wil de klant echt met z’n categorie), fact-based strategy and planning, open staan voor veranderingen en ‘Learn & Adapt’ als grondhouding.”

Advies 5: Consumenten zijn loyaler dan retailers.

Dat Arno ‘consumer orientation’ als eerste noemt, is niet voor niets. “Onze ambitie is om minder afhankelijk te zijn van de grillen van de laatste cent van de retailer. Dat kun je op één manier doen: door onderscheidender te zijn aan de kant van de consument. Want consumenten zijn loyaler dan retailers.” Merkdenken is daarbij een mogelijke aanvliegroute. Op dit moment is het grootste deel van de Vers-categorie in supermarkten private-label, maar er zijn ook succesverhalen van merken zoals het klassieke Chiquita, meer recentelijk de Looye-tomaat en natuurlijk Florette en Priméale uit de stallen van Agrial.

Advies 6: Denk breed als het gaat om innovatie.

De directie heeft een ruime blik om onderscheidender te worden voor de consument. Arno: “Natuurlijk kunnen verpakking en branding daar een rol in spelen, maar het start met het intrinsieke product. Denk bijvoorbeeld aan zaadveredeling. Wij verkopen al twintig jaar hetzelfde ras sperziebonen, niet gek dat concurrenten hetzelfde ras zijn gaan verkopen.” Stefan verduidelijkt: “Er is duidelijk ruimte voor versterking van in depth R&D en NPD. Zaden – het kweken van rassen – doen we op dit moment niet zelf, al is er heel veel in te doen. Maar we zouden ook kunnen innoveren op het gebied van reststromen.” Arno: “Of met specifieke concepten voor e-commerce, of een specifiek supply-model. Wij zijn bijvoorbeeld de enige die het hele jaar door haricots verts en mangetouts kan leveren. Nu is het zaak dat we de juiste commerciële competenties aan boord krijgen om dat te vertalen naar waarde voor ons, in plaats van dat alle waarde bij de retailer zit.” 

Hoewel Van Oers United sinds een paar jaar bij de Agrial-familie hoort, behoudt het MT van Van Oers United de volledige vrijheid om daar een eigen lijn in te trekken. Arno: “Agrial gelooft heel sterk in autonomie. Wij zijn compleet verantwoordelijk voor wat we doen, zowel aan de sourcing- als de strategie-kant. De nieuwe CCO gaat echt samen met ons bepalen waar het naartoe gaat.”

Advies 7: Zet positieve impact prominent op de strategische agenda.

Met een product als verse groente is het evident dat je product iets goeds doet voor de wereld. Toch blijft de positieve impact van Van Oers United vaak nog onderbelicht volgens Arno, die sinds 2018 lid is van de Supervisory Board van Fairtrade Original. “We spelen ook een belangrijke economische rol in Senegal en Marokko, waar Van Oers United een hele grote werkgever is. In Senegal hebben we ook een aantal semi-grootschalige projecten aan de non-profit kant. We financieren bijvoorbeeld scholen en opleidingsprojecten. We spelen een belangrijke rol in die lokale communities.” Ook thema’s als ecologische footprint, local sourcing en biologische productie zullen in de nabije toekomst op de agenda van Van Oers verschijnen.

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.