Carrièreadvies van Andrej Bjegovic

Gepubliceerd op: 18 nov 2019
Advies #1: Verbreed je horizon

Andrej is van Kroatische afkomst en is opgegroeid in Frankrijk, net buiten Parijs. Hij verhuisde naar Boston in de VS om zijn bachelorsdiploma te halen en speelde tijdens zijn studie voetbal op Divisie 1 universiteitsniveau. Nadat hij afstudeerde in Business (met een specialisatie in Finance), verhuisde hij naar New York om te werken op Wall Street. “Dit was vlak na de financiële crisis; een tumultueuze en uitdagende tijd”.
Na meer dan zes jaar met veel verschillende klanten en soorten activa gewerkt te hebben, besloot Andrej terug te keren naar Europa en over te stappen naar een meer concrete sector. Om deze overgang te faciliteren, heeft hij een MBA gedaan bij INSEAD in Parijs en Singapore. “Dat was een fenomenaal jaar. Voordat ik daarheen ging, dacht ik dat ik internationaal was en dat ik enige culturele kennis had. Toen ik de MBA deed, realiseerde ik me dat ik geen idee had. De mensen daar waren zeer divers en ongelofelijk goed opgeleid. Het was een geweldige leermogelijkheid”.
Aan het einde van zijn MBA kwam Andrej in aanraking met Kraft Heinz en hun MBA General Management Program. Hij was onder de indruk van de kernwaarden die de basis vormen van het bedrijf: ownership en meritocratie. “Echt verantwoordelijkheid nemen voor het werk dat je doet en weten dat je prestaties beloond zullen worden – dat sprak me erg aan”.

Advies #2: Blijf gefocust

Na drie jaar bij Kraft Heinz, verhuisde Andrej in januari 2019 naar Amsterdam, waar hij hoofd werd van de businessunit European Distributors & Exports (D&E). D&E is een op zichzelf staande structuur met gespecialiseerde teams voor Marketing, Sales, Finance, Human Resources en S&OP. “We overzien alle landen in Europa waar we enkel een distributiemodel gebruiken als ingang naar de markt. Daarnaast beheren we ook de export van onze Europese merken naar andere landen over de hele wereld.”

CV Andrej Bjegovic

2019 – heden: Business Unit Lead European Distribution Markets and Exports, The Kraft Heinz Company

2018 – 2019: Head of Convenience, The Kraft Heinz Company, London

2016 – 2018: MBA Management Program – National Account Manager, The Kraft Heinz Company, London

2015 – 2016: MBA, INSEAD, Paris/Singapore

2012 – 2015: Vice President of Investments, Aegis Capital Corp., New York

2009 – 2012: US Equities Account Manager, Max IBD, New York

Career advice from a Business Unit Lead at Kraft Heinz

Wat D&E spannend maakt voor Andrej, is het pure groeipotentieel en het enthousiasme van zijn team om deze groei te realiseren. “We zijn een zeer gedreven en internationaal team. Ons team bevat vijftien verschillende nationaliteiten met collega’s uit alle lagen van de bevolking. Wat ons verenigt is onze tomeloze ambitie en energie. We zijn erg gepassioneerd over wat we doen. Ons doel is om onze business tegen 2025 te verdubbelen”.

Een uitdaging waar ze voor staan, is een evenwicht vinden tussen groeimogelijkheden en de gevaren van granulariteit. “We beheren in totaal 23 landen, die in alle mogelijke opzichten verschillen van elkaar. De reikwijdte is vrij breed, van de Baltische staten in het noorden tot Griekenland in het zuiden en Israël in het oosten. In sommige landen, zoals Malta en Cyprus, zijn we marktleider. In andere landen zijn we nog nauwelijks aanwezig. Dat vraagt om een marktbenadering op maat. De hoge mate van focus vasthouden is onze grootste uitdaging.

“Toen ik naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, ontdekte ik een verborgen parel in de portefeuille van Kraft Heinz: HP Brown Sauce. Elke zondagochtend keek ik naar de samenvattingen van de voetbalwedstrijden van het weekend onder het genot van een uitgebreid Engels ontbijt. Als je nog geen HP Brown Sauce op je worstjes hebt geprobeerd, dan raad ik het ten zeerste aan”
Andrej Bjegovic – Business Unit Lead European Distribution Markets and Exports

Advies #3: Hou het simpel en wees agile

Andrej: “Dit is een typisch Kraft Heinz iets om te zeggen, maar ik zeg het toch: je moet in staat zijn om zaken te vereenvoudigen. Een goede uiteenzetting is de eerste stap om ze effectief aan te pakken”. Om de gevaren van granulariteit te vermijden, hebben Andrej en zijn team vier pijlers gedefinieerd: Ketchup, Mayonaise, Foodservice en producten op basis van tomaten. Het resultaat is dat al hun activiteiten de komende vijf jaar zullen bijdragen aan het versterken van de nummer één positie van Heinz Ketchup, het lanceren van een mayonaise-voorstel, het vergroten van de Kraft Heinz-footprint binnen Foodservice, of het vestigen van Kraft Heinz als hét go-to-merk voor producten op basis van tomaten zoals soepen, sauzen, puree en passata.

Met een product als mayonaise staat Andrej voor een interessante uitdaging. Licht gepekeld, pittig, pikant, eierachtig of zout, extra dik of zijdezacht – er is een duidelijk verschil tussen de manier waarop mensen hun mayonaise in verschillende landen waarderen. Daarom hebben ze een wendbare strategie ontwikkeld met drie verschillende mayonaiseproducten die passen bij elke markt: KRAFT, Seriously Good and Classic Mayo.

Andrej: “We zien deze behoefte aan wendbaarheid ook als het gaat om Foodservice. In de meeste landen hebben we een enorme hoeveelheid white space, waar zichtbaarheid in restaurants en hotels een belangrijke manier is om de merkwaarde te verhogen. Maar nogmaals, elk land heeft zijn eigen uitdagingen. Ik ben net teruggekomen uit Israël. Ze zeiden: geweldig foodservice assortiment, maar we hebben een hogere mate van ‘koosjerheid’ nodig in het assortiment. Het is een enorme markt, dus we werken samen met het productontwikkelingsteam om een oplossing te vinden”.

Advies #4: Omring jezelf met diversiteit

“Tijdens mijn verblijf in Londen hebben we een professionele cricketspeler aangenomen”, zegt Andrej. “Hij studeerde aan de London Business School, dus we wisten dat hij potentieel had, en we gaven hem de kans om ons gelijk te bewijzen. Bij Kraft Heinz staan we echt open voor allerlei achtergronden, en we hebben de neiging om mensen over verschillende functies te verplaatsen. Voor mij is dat een van de leuke kanten van ons – we staan het niet alleen toe, we moedigen het aan. Het is zo’n toegevoegde waarde als je expertise hebt op het gebied van financiën, marketing en operations – het zorgt voor een veel completere professionele atleet”.

Kraft Heinz - Andrej Bjegovic_13

Advies #5: Vorm de juiste partnerships

De vraag van de consument evolueert snel. “Hoe en wat mensen eten verandert mogelijk nog sneller dan in West-Europa. We moeten het bijhouden. Daarvoor hebben we de juiste partners nodig. Zij moeten een grondige kennis van de markt hebben, cultureel op één lijn zitten met ons, en gestructureerd zijn om zich aan te passen en snel te kunnen leveren”.

Andrej wijst erop dat samenwerking even belangrijk is op interpersoonlijk niveau. “Je zult niet in staat zijn om in je eentje te slagen. Je moet anderen ondersteunen en de nederigheid hebben om te begrijpen dat je de hulp van anderen nodig hebt. Wees nooit bang een slecht figuur te slaan wanneer je om advies vraagt. Anderen om hulp vragen zal je helpen om sneller te leren”.

 

Advies #6: Vind geliefden die je ondersteunen

Andrej benadrukt hoe belangrijk de steun van zijn dierbaren is geweest tijdens zijn carrière tot dusver. Toen hij in 2016 naar Londen verhuisde, verhuisde zijn toenmalige vriendin – inmiddels vrouw – van New York naar Londen om zich bij hem te voegen. Toen Andrej de promotie in Amsterdam werd aangeboden, vond zijn vrouw een manier om het in combinatie met haar eigen carrière te laten werken. “Ze is zo behulpzaam geweest. Zonder haar had ik dit niet kunnen doen”.

Bekijk alle vacatures bij Kraft Heinz

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.