“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”
Marlies Hoogvliet - Partner
Over Arriva
Vrijwel iedereen kent Arriva. In tien van de twaalf Nederlandse provincies rijden zo’n 1500 (intercity)bussen, zestig touringcars en bijna 150 treinen van het vervoersbedrijf. Het maakt deel uit van de Britse Arriva Group, waar Deutsche Bahn (DB) sinds 2010 eigenaar van is. DB geldt wereldwijd als een van de belangrijkste reizigersvervoer- en logistiekbedrijven en is actief in 14 Europese landen. In Nederland telt Arriva zo’n 5500 medewerkers.
Duurzaamheid, diversiteit en sociale betrokkenheid
Maatschappelijke verantwoordelijkheid speelt binnen Arriva een belangrijke rol. Vooral duurzaamheid staat hoog op de agenda: het bedrijf stelt alles in het werk om een duurzame operatie te worden en daarin koploper te zijn. Naast duurzaamheid, neemt Arriva ook op het gebied van diversiteit en sociale betrokkenheid graag het voortouw. Het bedrijf streeft naar diversiteit in alle gelederen van de organisatie – zowel op als aan het stuur.
De toekomst van het OV: Mobility as a Service (MaaS)
Toen mensen door corona thuis moest werken – en nog steeds – had dit logischerwijs grote impact op het openbaar vervoer. De veranderende behoefte van reizigers vraagt om nieuwe, flexibele producten en diensten: Mobility as a Service (MaaS). Met MaaS kunnen reizigers hun reis met de trein of bus – maar ook met de taxi, tram of de deelfiets, -auto en -scooter, of in combinatie – vooruit plannen, boeken en betalen. Het betekent een significante, duurzame verbetering van het mobiliteitssysteem. De Customer Excellence Manager is een drijvende kracht achter de transitie om te zorgen voor een MaaS-gedreven, klantgerichte organisatie.