Anne Willem de Vries

Anne Willem de Vries begon zijn carrière als Consultant bij Bain & Company. In 2012 sprak Top of Minds met hem over hoe zijn Exit bevallen is. Inmiddels werkt Anne Willem als Investment Manager bij Fields Group.Jullie investeren in staalkabels?"Active Capital Company is in 2009 gestart met zijn eerste fonds en anno 2012 zijn we met drie man eigenaar van vier industriële bedrijven. Eén bedrijf maakt geavanceerde machines om zonnepanelen te bouwen en de andere drie zijn staalkabelbedrijven. We leveren aan nettenbouwers in de Alpen, zodat de grond niet verschuift, maar ook aan een tractorbouwer die kabels voor zijn tractors nodig heeft, of stroppen van kabels voor het plaatsen van boorplatforms en windmolens op zee. Mooie techniek, waar ik als Delftenaar heel enthousiast van word."In welk opzicht werken jullie anders dan andere Private Equity partijen?


"We investeren in kleinere bedrijven, met een omzet van minimaal €5 tot maximaal €80 miljoen. Bovendien voorzien wij niet alleen in een kapitaalbehoefte, maar werken we ook aan verandering in de bedrijfsvoering. Kort gezegd helpen we onze deelnemingen met drie zaken: beschikbaarheid van (werk)kapitaal, slimmere sturing en ontwikkelen van groeipotentieel. Hierin steken we, vergeleken met andere Private Equity partijen, relatief veel tijd en energie. Onze tijdsinvestering start met 3 of 4 dagen per week, na een jaar is dat geleidelijk verlaagd naar behoefte tot gemiddeld één dag per week. We zorgen dat de directie het daarna verder zelf kan."Geen Deal Team maar Buy & Build?


"Bij grote Private Equity bedrijven werken vaak bankiers, daar gaat het om de deals. Zij gaan eens per maand bij hun deelnemingen langs om de rapportages in te zien. Dit in tegenstelling tot de meer hands on partijen zoals wij, die het bedrijf naast strategisch ook helpen bij de bedrijfsvoering."Met wie zit je aan tafel tijdens het proces?


"Vaak zitten naast aandeelhouders ook de eerste eigenaren aan tafel, mensen die het bedrijf opgebouwd hebben. Meestal zijn wij een tweede investeringsronde en speelt er iets in het bedrijf: aandeelhouders die in conflict zijn, pensionering van de directeur/eigenaar, een bedrijf dat niet goed gerund wordt. Er is wat betreft professionalisering vaak nog zoveel te doen. Structuur is soms ver te zoeken. En de presentatieskills van Bain komen dan goed van pas. Een van de mede-aandeelhouders zei laatst na een off-site met de directie: ‘Ik heb nog nooit zoveel begrepen van mijn eigen bedrijf als na deze twee dagen’."Wie beslist er over een overname?


"Ik. Of ik moet eigenlijk zeggen: wij. Een overname gaat heel geleidelijk. We bespreken steeds met z’n drieën of we een stap verder willen. En dat is een groot verschil: elke stap zet je zelf. Bij Bain was ik getuige van ditzelfde overnameproces, maar moesten we steeds een paar dagen afwachten wat er door de decision makers besloten werd. De deals waren weliswaar groter, maar ik had persoonlijk een kleinere rol. Dat betekent echter ook dat we nu alles om de deal heen moeten verzorgen, dus veel praten met adviseurs en banken over bijvoorbeeld juridische contracten en financiering van de overname."Zijn er nog andere verschillen?


"Als je het bij Bain, maar ook bij een bedrijf als KPN of Shell niet met elkaar eens bent, dan gedraagt iedereen zich ondanks dat meningsverschil uiterst keurig. Beslissingen worden rationeel genomen, na afwegen van de voors en tegens en op basis van een business case. Bij kleinere bedrijven speelt er veel meer emotie en kunnen de gemoederen soms hoog oplopen. Dat was even wennen. Voordeel is wel dat gevoelige onderwerpen niet in achterkamertjes, maar direct face-to-face besproken worden. Verhelderend. Ik merk ook dat het erg leuk is om in een klein team te werken, waarin door onze snelle groei de komende tijd uitbreiding op handen is."2016 – nu 
Investment Manager, FIELDS Group

2015 – 2016
Business Analyst, Adyen

2012 – 2015
Investment Manager, Active Capital Company B.V.

2007 – 2012
Consultant, Bain & Company

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.