AniCura

AniCura

AniCura

AniCura is een netwerk van 150 dierenklinieken verspreid over heel Europa. Het van oorsprong Zweedse bedrijf is opgericht in 2011. In 2014 heeft investeringsfonds Nordic Capital flink geïnvesteerd waardoor het bedrijf internationaal kon uitbreiden. Sinds 2015 is AniCura actief in Nederland. Uit een brancheanalyse uitgevoerd door de Rabobank blijkt dat de markt voor diergeneeskunde in Nederland elk jaar met twee tot vier procent groeit, de AniCura klinieken presteren ver boven die gemiddelde. Tevens wordt een trend van ketenvorming geconstateerd: steeds meer kleinere praktijken willen samenwerken waardoor zij kennis kunnen delen, het werk kunnen verdelen (parttime werken) en betere zorg kunnen bieden aan de klant. Binnen deze trends kan ook de opmars van AniCura geplaatst worden.

De voordelen van ketenvorming

Elk jaar studeren zo’n 200 dierenartsen af aan de Universiteit Utrecht (de enige opleiding tot dierenarts in Nederland). Na afstuderen leggen zij zich steeds vaker toe op één diersoort (differentiatie) of juist op één vakgebied. Deze vormen van specialisatie worden mogelijk gemaakt doordat dierenartsen gaan samenwerken in grotere netwerken zoals AniCura.

Andere voordelen die ketenvorming biedt zijn efficiëntere inkoop en scholingsmogelijkheden voor het personeel. Tot slot heeft het netwerk een aantrekkende kracht op de allerbeste artsen en specialisten, wat logischerwijs ten goede komt aan de zorg voor de klant – zowel op het gebied van ‘standaard’ behandelingen als zeer geavanceerde ingrepen.

Huisdieren in Nederland

Meer dan de helft van alle Nederlandse gezinnen heeft een huisdier. Het vaakst zijn dat katten (2,6 miljoen in Nederland) met een goede tweede plaats voor honden (1,5 miljoen). Huisdieren in Nederland worden steeds vaker als volwaardig familielid gezien en dus wordt er alles aan gedaan om de dieren in goede gezondheid te houden. Jaarlijks geven baasjes circa drie miljard euro uit aan hun dier, waarvan 537 miljoen euro wordt betaald aan de dierenarts.