Meer verdienen, maar zonder job hop

x gelezen
Deel dit artikel:

De beste manier om meer salaris te krijgen is van baan wisselen. Maar stel nu dat je dat niet wilt?

Daar zit je dan; met je uitdagende functie, bij een bedrijf dat groeit als kool en met steeds meer nieuwe collega’s. Allemaal erg inspirerend, totdat blijkt dat een van die nieuwe collega’s meer betaald krijgt dan jij – voor hetzelfde werk.

Laten we beginnen met waarom nieuwelingen meer betaald krijgen. Dat is niet zo ingewikkeld. De economie groeit hard. En onderhandelen over je salaris lukt alleen met leverage. En de beste leverage heb je als een bedrijf je binnen wil halen. Je kunt dan immers nog zeggen ‘anders doe ik het niet’.

Logisch of niet, uiteindelijk is het voor niemand goed. Nou ja, voor niemand behalve die nieuwe collega die meer verdient dan jij. Uiteindelijk leidt het tot meer jobhoppers. Niet goed voor bedrijven, die goede mensen weg zien gaan om elders meer te verdienen. En niet goed voor de economie, want er is juist behoefte aan de specialisatie die door veel baanwisselingen niet wordt opgebouwd.

Toch heeft het voor jou ook voordelen. Tenminste, als je de hoogte van je salarisstrookje niet het allerbelangrijkste vindt. Een baanwissel is immers behoorlijk stressvol. Nieuwkomers moeten zich opnieuw bewijzen in een nieuwe, onbekende omgeving. Helemaal na de stevige salarisonderhandeling. Part-time werken? Laat eerst maar eens zien wat je waard bent.

Maar jij hebt daar allemaal geen last van. Jij doet het werk inmiddels in 80 procent van de tijd. Files mijden? Papa-dag? Thuis werken? Geen probleem, je krijgt je werk toch ruimschoots af.

Dus laat die financiële vergelijking even rusten en sta stil bij de immateriële voordelen waar je als loyalist over beschikt. Het wordt woensdag 23 graden en volgens de voorspelling waait er 17 knopen wind.

Deel dit artikel:
Auke Bijnsdorp

Auke Bijnsdorp

Managing Partner Top of Minds Groupauke@topofminds.com

Meer carriere advies

Een betere baan? Liever een betere baas!

 ·   x gelezen

Als je op zoek bent naar iets nieuws, is het uiteraard belangrijk om te weten wat je wilt. Die zoektocht begint bij de meesten met een lijstje als: industrie, bedrijf, type functie en arbeidsvoorwaarden. Heel logisch. Vacaturesites- en teksten zijn precies zo opgebouwd.

Maar laten we het eens omdraaien: wat is één van de (zo niet, dé) voornaamste oorzaak van ontevredenheid op de werkvloer? Dat zijn de mensen om je heen, en dan vooral die aan de top. Slecht leiderschap maakt werknemers ongelukkig.

Tijd dus voor selectie aan de poort. Jouw poort, welteverstaan!

Eerder solliciteren is beter

 ·   x gelezen

Solliciteren is moeilijker met een negatieve mindset. De negativiteit die je opbouwt in je huidige baan neem je niet alleen mee naar huis, maar ook mee naar je sollicitatiegesprek. Je praat minder vrij en optimistisch over je huidige baan en bent meer gespannen. Logisch, er hangt ook meer vanaf. Daardoor sta je niet in je kracht en is de kans dat je die nieuwe baan krijgt kleiner. Juist nu je die baan zo hard nodig hebt.

Van baan wisselen? Doe het in Q4!

 ·   x gelezen

Ik ben headhunter. Bij Top of Minds. En wat me ieder jaar weer opvalt is de enorme toestroom van professionals op zoek naar een nieuwe baan. In januari.

Een logisch moment, want december is een drukke maand zonder tijd voor bezinning. Pas met Kerst, als reflectie hoogtij viert. Bovendien, het jaar moest sowieso volgemaakt worden om de bonus veilig te stellen. Dus januari is de logische tijd om te beginnen aan de zoektocht naar een baan. Zo lijkt het althans…