Eerder solliciteren is beter

x gelezen
Deel dit artikel:

“Ik kan nu mijn team niet in de steek laten.”

“Het volgende project wordt vast leuker.”

“Ik heb hier zo veel opgebouwd.”

Allemaal argumenten waarmee we onszelf overtuigen nog niet naar een nieuwe baan op zoek te gaan. Terecht. Besluiten dat je je werkgever gaat verlaten, is nou eenmaal niet gemakkelijk. Je laat het vertrouwde achter en weet niet precies wat je ervoor terugkrijgt. Dan moet je er wel heel zeker van zijn dat dit het juiste moment is. En nog wat langer blijven, dat kan geen kwaad, toch?

Toch gaat het hier voor veel mensen mis. Een paar maanden langer blijven, kan vaak wel degelijk kwaad. Daar zijn twee redenen voor:

Solliciteren is moeilijker met een negatieve mindset. De negativiteit die je opbouwt in je huidige baan neem je niet alleen mee naar huis, maar ook mee naar je sollicitatiegesprek. Je praat minder vrij en optimistisch over je huidige baan en bent meer gespannen. Logisch, er hangt ook meer vanaf. Daardoor sta je niet in je kracht en is de kans dat je die nieuwe baan krijgt kleiner. Juist nu je die baan zo hard nodig hebt.

Je onderhandelingspositie verslechtert. Als je te lang wacht met solliciteren, wil je te graag. Je komt op het punt dat je alles liever doet dan bij je huidige werkgever blijven. Wat salaris inleveren? Geen probleem. Het kan zelfs zover komen dat je ‘ja’ zegt op een baan die ook niet ideaal is, alleen maar omdat het beter is dan wat je nu doet. En het is niet alleen dat jij eerder geneigd bent ‘ja’ te zeggen. De tegenpartij merkt ook dat jij in een moeilijke positie zit. Daar zouden ze zomaar eens hun openingsbod op kunnen aanpassen.

Om te zorgen dat je vanuit je kracht solliciteert – en onderhandelt – moet je je zoektocht dus op tijd starten. Nog beter blijf je jezelf voortdurend oriënteren, ook als je het uitstekend naar je zin hebt. Geen betere toets voor het plezier in je huidige baan, als je gevoel bij een mooie kans elders. Want als het enthousiasme uitblijft, zit je blijkbaar nog uitstekend op je plek. En als je wel heel enthousiast wordt, is er mogelijk toch iets mis met wat je nu doet. Of je bent tegen een buitenkans aangelopen die je simpelweg niet kan laten schieten.

Hou in ieder geval www.topofminds.com in de gaten, zodat je weet wat er te koop is.

Deel dit artikel:
Auke Bijnsdorp

Auke Bijnsdorp

Managing Partner Top of Minds Groupauke@topofminds.com

Carriere Advies

Een betere baan? Liever een betere baas!

 ·   x gelezen

Als je op zoek bent naar iets nieuws, is het uiteraard belangrijk om te weten wat je wilt. Die zoektocht begint bij de meesten met een lijstje als: industrie, bedrijf, type functie en arbeidsvoorwaarden. Heel logisch. Vacaturesites- en teksten zijn precies zo opgebouwd.

Maar laten we het eens omdraaien: wat is één van de (zo niet, dé) voornaamste oorzaak van ontevredenheid op de werkvloer? Dat zijn de mensen om je heen, en dan vooral die aan de top. Slecht leiderschap maakt werknemers ongelukkig.

Tijd dus voor selectie aan de poort. Jouw poort, welteverstaan!

Van baan wisselen? Doe het in Q4!

 ·   x gelezen

Ik ben headhunter. Bij Top of Minds. En wat me ieder jaar weer opvalt is de enorme toestroom van professionals op zoek naar een nieuwe baan. In januari.

Een logisch moment, want december is een drukke maand zonder tijd voor bezinning. Pas met Kerst, als reflectie hoogtij viert. Bovendien, het jaar moest sowieso volgemaakt worden om de bonus veilig te stellen. Dus januari is de logische tijd om te beginnen aan de zoektocht naar een baan. Zo lijkt het althans…

Meer verdienen, maar zonder job hop

 ·   x gelezen

De beste manier om meer salaris te krijgen, is van baan wisselen.
Maar stel nu dat je dat niet wilt?

Daar zit je dan; met je uitdagende functie, bij een bedrijf dat groeit als kool en met steeds meer nieuwe collega’s. Allemaal erg inspirerend, totdat blijkt dat een van die nieuwe collega’s meer betaald krijgt dan jij – voor hetzelfde werk…