Een betere baan? Liever een betere baas!

x gelezen
Deel dit artikel:

Als je op zoek bent naar iets nieuws, is het uiteraard belangrijk om te weten wat je wilt. Die zoektocht begint bij de meesten met een lijstje als: industrie, bedrijf, type functie en arbeidsvoorwaarden. Heel logisch. Vacaturesites- en teksten zijn precies zo opgebouwd.

Maar laten we het eens omdraaien: wat is één van de (zo niet, dé) voornaamste oorzaak van ontevredenheid op de werkvloer? Dat zijn de mensen om je heen, en dan vooral die aan de top. Slecht leiderschap maakt werknemers ongelukkig.

Ik durf zelfs te stellen dat een baan in een industrie waar je weinig mee hebt, bij een bedrijf waarvan het product niet tot je verbeelding spreekt, in een functie die lang niet altijd uitdagend is, maar met fantastisch management en fantastische collega’s, beter vol te houden is dan andersom.

Als de mensen om je heen, en vooral die boven je, zo’n grote impact hebben, waarom zijn zij dan niet je eerste criterium? Logisch natuurlijk: kom er maar eens achter. Vacatures vertellen je zelden: ‘Het management is nogal belabberd’, of: ‘Qua leiderschap hoef je hier helemaal niets te verwachten.’

Zorg er daarom voor dat je tijdens het sollicitatieproces zoveel mogelijk toekomstige collega’s spreekt. Zij zijn de meest betrouwbare bron van informatie over je toekomstige baas en over het management van de organisatie. Zoek daarbij naar een mentor, iemand die jou – los van je directe leidinggevende – kan voorzien van coaching on the job. Die wordt extra waardevol wanneer blijkt dat je nieuwe leidinggevende zelf een betere baan – of betere baas – heeft gevonden.

Deel dit artikel:

Carriere Advies

Eerder solliciteren is beter

 ·   x gelezen

Solliciteren is moeilijker met een negatieve mindset. De negativiteit die je opbouwt in je huidige baan neem je niet alleen mee naar huis, maar ook mee naar je sollicitatiegesprek. Je praat minder vrij en optimistisch over je huidige baan en bent meer gespannen. Logisch, er hangt ook meer vanaf. Daardoor sta je niet in je kracht en is de kans dat je die nieuwe baan krijgt kleiner. Juist nu je die baan zo hard nodig hebt.

Van baan wisselen? Doe het in Q4!

 ·   x gelezen

Ik ben headhunter. Bij Top of Minds. En wat me ieder jaar weer opvalt is de enorme toestroom van professionals op zoek naar een nieuwe baan. In januari.

Een logisch moment, want december is een drukke maand zonder tijd voor bezinning. Pas met Kerst, als reflectie hoogtij viert. Bovendien, het jaar moest sowieso volgemaakt worden om de bonus veilig te stellen. Dus januari is de logische tijd om te beginnen aan de zoektocht naar een baan. Zo lijkt het althans…

Meer verdienen, maar zonder job hop

 ·   x gelezen

De beste manier om meer salaris te krijgen, is van baan wisselen.
Maar stel nu dat je dat niet wilt?

Daar zit je dan; met je uitdagende functie, bij een bedrijf dat groeit als kool en met steeds meer nieuwe collega’s. Allemaal erg inspirerend, totdat blijkt dat een van die nieuwe collega’s meer betaald krijgt dan jij – voor hetzelfde werk…